Het ontslag van Joke Schauvliege heeft krassen op haar ziel gemaakt, zelfs haar hart gebroken. Vlaams viceminister-president Hilde ­Crevits is niet alleen partijgenote, maar ook een compagnon de route van Schauvliege. Zij heeft een fout gemaakt en kon niet ­anders dan opstappen, meent ­Crevits. “Maar niet iedereen excuseert zich en zet een stap terug. Ze is een grote madam.”

Door de vele interviews praat ze schor. Maar de gebeurtenissen van de voorbije week hebben duidelijk meer dan alleen haar stem getekend. De CD&V-coryfee is rustiger dan anders, windt zich minder op en is emotioneel nog onder de indruk van het ontslag en de tranen van haar collega. Crevits en Schauvliege - door een Open VLD'er ooit de kippetjes van het parlement genoemd - werden samen ­parlementslid en waren tot nu samen minister. Maar één van de twee kippetjes kakelt sinds dinsdag niet meer. “Dit heeft sporen nagelaten. Mijn carrière en die van Joke lopen parallel. We hebben veel meegemaakt samen, bijna tien jaar dezelfde route bewandeld. ­Joke had nooit veel woorden nodig om me te begrijpen. Soms knipoogden we naar elkaar en dat was voldoende. Het is voor mij dus heel lastig. Maar … het kon niet anders.”

Zelden of nooit zijn er in de Wetstraat zulke emotionele taferelen te zien.

“Ja. En het vreemde is dat ik Joke nooit heb zien huilen de voorbije jaren. Zij is een zeer rationele vrouw. Ik ben soms een furie. Bij mij zie je meteen alle emoties op mijn gezicht. Het was totaal onverwacht dat ze ging breken op de pers­conferentie. Op een bepaald moment zag ik het wel aan­komen. ( pauzeert even en blaast) Het was héél heftig.”

Sommige partijgenoten zeggen dat ze het al een week hadden zien aankomen. Dat ze aan het breken was.

“Ik heb dat niet gezien en ik geloof dat ook niet. Wat ik wel weet, is dat zij heel vaak heel zwaar werd aangepakt. Maar Joke is een vechter, is sterk en deelt ook niet veel. Ze is zeer op zichzelf. Maar die speech bij het Algemeen Boerensyndicaat was totaal Joke niet. Als er iemand is die symbool staat voor niet polariseren en verbinden, dan is zij het. Maar goed, ze heeft zich geëxcuseerd en haar fout toegegeven. Als je voelt dat het niet meer om het klimaat maar om de minister zelf gaat, dan zet je het best een stap achteruit.”

U had het zelf ook moeilijk op de persconferentie.

“We zijn ook maar mensen. Ik ben geen robot en ik ken Joke ook zeer goed, hé. Onderschat niet hoe zwaar ze heeft afgezien van die sms-actie. Ze kon niemand meer bereiken. Jokes man heeft nog een oude Nokia en WhatsApp gaat dan helemaal niet. Sommigen zeggen dat je dan maar een nieuwe gsm moet kopen of een ander nummer moet nemen. Zulke reacties kunnen toch niet? Zulke acties helpen ook niet. Laat ministers hun werk doen en laat hen privé met rust.”

Los van alle emoties: Schauvliege heeft gelogen zoals weinig ministers dat ooit hebben gedaan. Ze heeft ­gewoon dingen uit haar duim gezogen.

“Ze heeft in elk geval iets gezegd dat niet juist was. Is ze voortgegaan op geruchten over de Staatsveiligheid? Justitieminister Koen Geens heeft in de Kamer gezegd dat er geen dossier is bij de Staatsveiligheid.”

Veel CD&V'ers waren echt kwaad op Schauvliege.

“Er was veel bezorgdheid en schrik over de perceptie, en die boodschap hebben we ook begrepen. Dat sommige partijgenoten in de pers kritiek gaven op de zogezegde besluiteloosheid binnen de partij of zelfs zeiden dat er niet alleen een probleem met Schauvliege was, maar ook met Wouter ­Beke en mezelf: dat is hard aangekomen. Ook menselijk. Je kan bij zulke dingen niet over één nacht ijs gaan. Ik heb tegenover Joke trouwens geen kwaadheid bespeurd. Maar wat er is gebeurd … Nee, dat is niet oké. Dat ze ontslag nam, is wel heel sterk. Dat ze is gecrasht op de persconferentie, dat stond niet in het scenario. Mijn hart is ook gebroken.”

CD&V profileert zich als de verantwoordelijke bestuurspartij die fake news verafschuwt. Niet meteen wat Schauvliege deed.

“Joke heeft haar verantwoordelijkheid genomen. Er zijn andere ministers die ook fouten hebben gemaakt, maar niet zijn opgestapt en zich zelfs niet hebben geëxcuseerd.”

U wilt zeggen dat N-VA-ministers niet ­opstappen als ze fouten ­maken.

“Sommigen klampen zich vast aan hun post. Joke niet. Ik vind haar een grote madam.”

Kan Schauvliege nog terugkomen als minister?

“Afgaande op de steun en het respect dat ze nu krijgt, dan ben ik daar heel sterk van overtuigd. Ze zal zeker ook sterk scoren op 26 mei.”

Na de speech van Schauvliege zaterdag weet iedereen nu dat CD&V kiest voor de landbouw en niet voor het klimaat.

“Dat was het probleem. Het beeld is ontstaan dat heel die beweging rond de klimaatbetogers niet authentiek is. En dat wilde ze nochtans niet. Alsof de twee niet kunnen worden verzoend. Wij verdedigen de landbouwers, maar vinden ­natuur en klimaat zeer ­belangrijk.”

Er wordt nochtans gezegd dat de Boerenbond het kabinet-Schauvliege in handen heeft.

“Dat is absoluut niet waar. Haar kabinetschef heeft ook nog bij mij gewerkt en dat is echt niet iemand van de Boerenbond. En dat is nog maar één naam. Wij vinden het middenveld uiteraard belangrijk. Zonder overleg en steun van al die organisaties kun je maat­regelen op het terrein niet uitvoeren. Maar dat is nog iets anders dan dat zij zouden zeggen wie er minister mag worden of dat ze plaatsen op de lijst opeisen. Het is niet omdat je goeie contacten hebt dat je een marionet bent. Ik heb ook goeie contacten met het katholiek onderwijs, maar als ze een slecht voorstel hebben, dan zeg ik het ook. Zoals onlangs over die onderwijsassistenten.”

Met Koen Van den Heuvel hebben jullie de kans om het beeld dat aan Schauvliege kleefde te veranderen.

“De uitdaging is enorm. Iedereen vraagt zich af: natuur en landbouw, kun je die belangen verzoenen? Maar er is geen andere optie. De boer van de toekomst is ook de klimaatbeschermer van de toekomst.”

Enkel N-VA en Groen springen in het oog qua klimaat. Niemand weet wat CD&V wil.

“Wij gaan voor de verlaging van de btw op renovatie naar zes procent. Dat is geen Open VLD-voorstel, maar een van ons. Het mobiliteitsbudget dat pas goedgekeurd is in de ­Kamer, weet je wie daar het eerste werk van gemaakt heeft? ( wijst naar zichzelf) Ik hé. En ook nu moeten er nog dingen gebeuren. Vooral de ­betonstop.”

Dat is alles?

“Het belangrijkste nu is kijken richting 2050. We moeten kiezen voor innovatie en investeringen, bijvoorbeeld qua woningen. Vroeger waren de meest energiezuinige woningen voor de happy few. Nu is dat plots betaalbaar. De technologie evolueert mee.”

De Vlaamse regering zegt dat ze al veel heeft gedaan, maar jullie halen zelfs de doelstellingen voor 2020 niet.

“Er zijn er die we wel ­halen. In de gebouwen bijvoorbeeld. Maar als je naar de uitdagingen kijkt, zoals mobiliteit, dan is dat enorm. Maar we hebben als Vlaamse regering ook gekozen voor rekeningrijden voor auto's.”

CD&V heeft het moeilijk. En N-VA en Open VLD dromen zelfs al luidop om zonder jullie te regeren.

“De verkiezingen bepalen wie met wie in bed ligt. N-VA heeft jarenlang gebasht op SP.A, nu liggen ze samen in bed in Antwerpen. Een coalitie wordt gesmeed na de verkiezingen.”

Straks bent u misschien voorzitter.

“Ik wil mijn job hier tot het einde goed doen. Ik doe dit heel graag, zou graag meeschrijven aan het volgende regeerakkoord en dan ook in de volgende regering stappen. En Beke is nog voorzitter tot het najaar.”

En mocht u de keuze krijgen, opnieuw Onderwijs?

“Ik ga niet neen zeggen, maar het is de meest begeerde post van Vlaanderen heb ik begrepen. Ik heb het wel heel graag gedaan.”

farid el mabrouk EN ARNOUT GYSSELS