Beringen/ Beringen/ Heusden-Zolder/ Genk/ Houthalen-Helchteren/ Leopoldsburg/ Beringen/Genk/Houthalen-Helchteren

Kind & Taal, het Limburgse project voor ondersteuning en taaltraining voor kwetsbare gezinnen, krijgt extra Vlaams geld om de werking uit te breiden over heel Vlaanderen. In september leek de vzw nog ten dode opgeschreven.

Kind & Taal vzw krijgt een extra subsidie van 130.000 euro van Vlaanderen. Dat antwoordde minister van Welzijn Hilde Crevits (cd&v) deze week op een vraag van Vlaams parlementslid Ludwig Vandenhove (Vooruit). Maar er is meer. Crevits heeft de vzw gevraagd om tijdens dit overgangsjaar te zoeken naar mogelijkheden om de vzw in te bedden een groter geheel, zodat men minder afhankelijk is van projectfinanciering. Daarenboven vraagt de minister om een kwaliteitsvol aanbod te realiseren, op basis van wetenschappelijk relevante methodieken inzake taal- en ontwikkelingsstimulering, en die werking over heel Vlaanderen uit te rollen.

Uitrol

Katrien Jansegers, directeur bij Kind & Taal, is enorm opgetogen. “Deze extra middelen laten ons toe om de uitrol over heel Vlaanderen voor te bereiden.” Ook Berings burgemeester Thomas Vints (cd&v) reageert als lid van de raad van bestuur van Kind & Taal vzw tevreden. “We zijn de minister erg dankbaar dat ze het belang inziet van dit waardevol project. En dat niet alleen de werking in Limburg kan continueren, maar zelfs gaat uitbreiden naar heel Vlaanderen. Samen met alle partners gaan we een impactmeting uitvoeren waarvoor er dit jaar een app ontwikkeld wordt. Ook niet onbelangrijk: met Wiegwijs vzw hebben we een partner die al op Vlaams vlak actief is. Het doel is om in 2024 in de provincies Oost- en West-Vlaanderen, Antwerpen en Vlaams-Brabant Kind & Taal op te starten. Of om het in de woorden van de minister te zeggen: 'in principe is er witte rook en is de toekomst van Kind &Taal verzekerd.'”

Einde

Het zag er nochtans lange tijd niet goed uit voor de Limburgse vzw Kind & Taal die ontwikkelingsstimulering geeft aan huis aan ouders met peuters en kleuters. Het einde van een Europese subsidie dreigde in september 2022 ook het einde te betekenen van de werking. De voorbije weken werd echter een overnemer gevonden. Kind & Taal vzw kondigde toen aan dat ze met 38 van de huidige 57 medewerkers toch kon blijven bestaan. Die voortzetting kwam er dankzij een samenwerkingsakkoord met Wiegwijs vzw, dat onder meer consultatiebureaus voor Kind en Gezin en Inloopteams organiseert.

Kind & Taal vzw zag het levenslicht na de sluiting van Ford Genk - om in het kader van SALK- toekomstperspectieven voor kansarme kinderen te verbeteren via taaltraining en gezinsondersteuning. In 2021 was de vzw actief in 14 Limburgse gemeenten, goed voor in totaal 555 individuele begeleidingen, 36 taalbaden en 654 groepsgerichte activiteiten waarmee 3.131 volwassenen en 1.827 kinderen werden bereikt.

Zahra Boufker