Het personeelstekort in de horeca wordt steeds nijpender, na de coronacrisis. Veel mensen in de sector zochten andere oorden op door de lange sluitingen. "Iemand vinden is nu zó moeilijk, ik word er gek van. We gaan van veertig naar dertig couverts, uit noodzaak", zegt Stephanie Kavadias van Grieks restaurant Mediterraneo in Kortrijk.

Stephanie Kavadias (40) van Grieks restaurant Mediterraneo deed een wanhopige oproep op Facebook. Ze heeft het steeds moeilijker om extra's, gelegenheidsmedewerkers in de horeca, te vinden. "We vinden bijna niemand, wat we nog nooit meemaakten. En als we extra's vinden, zijn er bij die geen respect tonen. Zo beloofde een koppel om vorige vrijdag bij te springen. Maar uiteindelijk lieten ze ons zonder iets te laten weten in de steek, waardoor ik er voor veertig couverts alleen voor stond in de keuken, terwijl mijn man de bediening deed. We moesten vrijdag aan al onze klanten vragen om geduld te oefenen omdat de gerechten door het personeelstekort wat trager kwamen en we bijna geen borden meer hadden omdat de afwas zich opstapelde. Ze bleven gelukkig allemaal zitten, waarvoor onze grote dank. Sommige klanten stelden zelfs voor om mee te helpen in de keuken omdat ze merkten dat we het zo moeilijk hadden. Heel lief, maar dat kunnen we uiteraard niet toelaten."

Of ze vermoedt dat de voorbije lockdowns aan de basis liggen van het probleem? "Het valt op dat sommige werknemers minder voor de horeca kiezen omdat ze na 17 uur op hun gemak thuis willen zitten en niet in de weekends willen werken", zegt Stephanie. "Ik word er gek van.Door het personeelstekort zien we ons genoodzaakt om de capaciteit van ons Grieks restaurant terug te schroeven van veertig naar dertig couverts", zegt Stephanie Kavadias.

Weekends

Mathieu Declercq (40) zoekt al maanden een sous-chef en twee zaalmedewerkers voor brasserie Boudin in Sint-Eloois-Vijve. Bijna niemand meldt zich aan. Ook hij bevestigt dat de coronacrisis deels aan de basis ligt, want door de verplichte sluitingen raakten werknemers gewend aan een rustiger leven. "Er is een verschuiving in de sector. Zo ligt weekendwerk steeds moeilijker", zegt Mathieu Declercq.

Horecabaas Declercq ervaart ook hoe sollicitanten steeds hogere eisen stellen: "We werken met een correcte verloning, dat is vanzelfsprekend. Maar we kunnen niet in alles meegaan. Een uurloon van 30 tot 40 euro is onhaalbaar. Er zijn ook sollicitanten die een bedrijfswagen vragen. Ook daar kunnen we niet in meegaan. Er zal toch dringend iets moeten gebeuren en op dat vlak kijken we ook naar de overheid. Want voltijds horecapersoneel dat meer dan 50 uur per week werkt, inclusief overuren, wordt zeer zwaar belast. Dat is niet motiverend. Bekijk dat eens."

Mathieu Declercq en Stephania Kavadias staan lang niet alleen met hun verhalen. De hele sector kreunt onder het personeelstekort. "Het is een drama, we horen overal zo'n verhalen in de horeca", zegt ook Wim Loontjens, zaakvoerder van restaurant Koevert in Kerkhove en voorzitter van Horeca Zuid-West-Vlaanderen. "Veel horecawerknemers zijn door de verplichte horecasluitingen definitief gestopt omdat ze bijvoorbeeld ander werk vonden met betere uren. We voelen dat ook jonge mensen minder voor onze sector kiezen. Zo bieden grote bedrijven vaak mooie voordelen aan zoals een strijkdienst, kinderopvang, bedrijfswagen, gratis carwash,... Daar kan je als zaakvoerder van een restaurant niet tegenop."

Vacatures

De VDAB ontving het voorbije jaar 10.909 vacatures voor horecapersoneel in Vlaanderen. Eind juni waren er 3.315 nog niet ingevuld, waarvan 890 in West-Vlaanderen. Vlaams minister van Werk en Economie Hilde Crevits (CD&V) en de VDAB lanceerden afgelopen maandag een campagne om nieuwe mensen aan te trekken in de horeca. Vijfduizend horeca-uitbaters krijgen een pakket waar affiches en mondmaskers met daarop de slogan 'wij zoeken goe volk' in zitten. De VDAB zet tegelijk de Individuele Beroepsopleiding (IBO) in de kijker. Werkzoekenden behouden tijdens een IBO hun werkloosheidsuitkering en krijgen een premie voor het volgen van een opleiding op de werkvloer, zoals in de horeca. Werkgevers betalen enkel een maandelijks vast bedrag, om onder meer de dossier- en verplaatsingskosten te dekken.

PETER LANSSENS

Copyright © 2018 De Persgroep Publishing. Alle rechten voorbehouden