De stad Kortrijk wordt dé uitvalsbasis voor educatieve technologie. EdTech krijgt 1,8 miljoen van de Vlaamse regering om de krachten te bundelen. “Zo gaan we richting de top van Europa”, zegt Arne Vandendriessche van Signpost.

Niet Brussel, niet Antwerpen. EdTech wordt vanaf vandaag gestuurd vanuit Hangar K op Kortrijk Weide. Het is meteen het startschot voor de uitbouw van een sterke EdTech-sector in Vlaanderen. Het centrum biedt ruimte aan onderzoekers, scholen en bedrijven om te experimenteren en samen te werken aan nieuwe educatieve technologieën.

Volgens Vlaams minister van Economie en Innovatie Hilde Crevits (CD&V) heeft Vlaanderen alle troeven in huis om internationaal uit te pakken en daarom trekt ze 1,8 miljoen euro steun uit. “Heel wat onderwijs- en opleidingsvormen zijn vandaag digitaal. Vlaanderen heeft heel veel wetenschappelijke en industriële knowhow om internationaal mee te spelen aan de top. In Kortrijk willen we de krachten bundelen om een sterke Vlaamse EdTech-sector uit te bouwen.”

Exportproduct

Leerlingen en leerkrachten vinden vandaag de weg naar digitale lespakketten. Hybride leren en mobile learning zijn geen onbekende termen. EdTech-bedrijven in ons land zijn internationaal uitgebouwd en in meerdere landen actief. De Vlaamse EdTech werkt steeds beter als exportproduct. Een dergelijk bedrijf is Signpost uit Kortrijk. “Dit initiatief heeft als grootste verdienste dat het de verschillende initiatieven zal bundelen en stroomlijnen”, aldus CEO Arne Vandendriessche. “EdTech krijgt voor het eerst een eigen structuur, een team van vijf mensen én focus vanuit Kortrijk. Zo gaan we richting de top in Europa.”

Digitale transformatie

Wereldwijd ontstaan EdTech-hubs. Vlaanderen neemt het voortouw om de krachten te bundelen. Piet Desmet, vicerector van de Kulak en academisch coördinator van ITEC, is fan. “Vlaanderen heeft alle troeven in handen om alle actoren binnen het domein van smart education en educatieve technologie te verenigen. Met dit initiatief zet Vlaanderen resoluut in op de digitale transformatie.”

In Kortrijk wordt Thomas Van Cauwenberghe de gangmaker. “In Hangar K staat er een demo- en exporuimte ter beschikking, organiseren we workshops en studiedagen en kunnen startups en scale-ups terecht voor advies en begeleiding.”

www.edtechstation.be

Kris Vanhee