Vlaanderen wil de leertechnologiesector, ook edtech genoemd, uitbouwen. Minister van Inno­vatie Hilde Crevits (CD&V) trekt er 1,8 miljoen euro voor uit en opent in de Kortrijkse cocreatiehub Hangar K een Edtech Sta­tion voor bedrijven, scholen en onderzoekers.

De Vlaamse edtechsector telt een 70-tal bedrijven zoals Rhinox, My­SkillCamp, Play It Safe, Signpost, Televic, De Cronos Groep en Barco. Ook wordt volop onderzoek gedaan, bijvoorbeeld door het Smart Edu­cation-programma van de onderzoeksinstelling Imec en door de praktijkgerichte hogescholen.

‘De edtechsector groeit wereldwijd. Veel onderwijs- en opleidingsvormen zijn digitaal. Denk aan spelgebaseerd leren of virtual reality. Ook Vlaanderen heeft veel wetenschappelijke en industriële knowhow om mee te spelen aan de top’, zegt minister Crevits.

Ze trekt 1,8 miljoen euro uit om de sector een duw in de rug te geven. Dat vloeit naar onderzoek en het nieuwe Edtech Station in de Kortrijkse cocreatiehub Hangar K. ‘We willen onderzoeksinstellingen, scholen, bedrijven en de overheid er de krachten laten bundelen om een sterke Vlaamse edtechsector uit te bouwen. We voorzien in de faciliteiten om te experimenteren en samenwerkingen op te zetten.’

‘Vlaamse edtech als exportproduct werkt steeds beter. Naast Finland en Nederland komen we in beeld met mooie voorbeelden, producten en concepten’, zegt Arne Vandendriessche, de CEO van Signpost en de voorzitter van Hangar K & Edtech Station. ‘Maar alles gebeurde in gespreide slagorde. De hub heeft als grootste verdienste dat hij de initiatieven zal bundelen en stroomlijnen. Dankzij de financiële injectie van Vlaanderen krijgt edtech voor het eerst een eigen structuur en team en dus focus.’

Dat het Edtech Station in Hangar K komt, is geen toeval. Die ligt vlak bij de Hogeschool West-Vlaanderen (Howest), waarvan de richting Digital Arts and Entertainment wereldtop is in het opleiden van game­makers, en telt heel wat start-ups in de gamesector. Begin vorige maand kondigde Hangar K aan dat ook een hub voor startende leertechnologiebedrijven is opgericht.

Veel technologische oplossingen en designinzichten uit de game­wereld zijn relevant voor het ondersteunen van leerprocessen. De link met het onderwijs en met Itec, de onderzoeksgroep achter het Smart Education-programma van Imec aan de KU Leuven Campus Kortrijk, is cruciaal voor de Vlaamse edtech­ambities. De toepassingen maken gebruik van artificiële intelligentie, augmented en virtual reality, educatieve spellen en virtuele omgevingen.

In het Edtech Station staat een demo- en exporuimte ter beschikking, worden workshops en studiedagen georganiseerd en kunnen start-ups en scale-ups terecht voor advies en begeleiding. De hub zal ook inspelen op projecten uit andere Belgische regio’s en andere landen. De sector is sterk internationaal gericht. Zo zijn er educatieve tech­nologiehubs in Londen, Lausanne, Boston, Singa­pore en Sydney.

Internationaal is er een sterke toename van de investeringen. In België werd in de periode 2013-2016 ruim 5 miljoen euro kapitaal opgehaald in de sector, voor 2017-2020 was dat meer dan 30 miljoen euro. Dat is wel nog altijd heel wat minder dan andere technologiesectoren.

De oprichters van Edtech Station zijn de KU Leuven en Hangar K, met een hele groep stichtende leden zoals Barco, Signpost, Televic, Cronos, Agoria, Voka, Play It, Epyc en Azumuta. De hub is ook lid van de European Edtech Alliance. De essentie Minister van Economie en Innovatie Hilde Crevits trekt 1,8 miljoen euro uit voor het ontwikkelen van de Vlaamse leertechnologiesector.

De Kortrijkse cocreactiehub Hangar K opent een Edtech Station voor bedrijven, scholen en onderzoekers.

Edtech in Vlaanderen krijgt een eigen team, structuur en focus.

CEO Signpost en voorzitter Edtech Station - Roland Legrand