Ruim een kwart van de volwassen Vlamingen beweegt te weinig. Ze halen niet de gezondheidsaanbeveling om 150 minuten per week matig tot intensief te bewegen. Dat blijkt uit de Preventiebarometer van Sciensano.
Van alle Vlamingen die weinig te bewegen zijn, geven er drie op de vier wel aan dat ze de intentie hebben om daar iets aan te veranderen. Vooral de tijdsgebrek (67,8 procent) vormt een grote basis om de doelstelling te halen.
De gezondheidsaanbeveling wordt volgens de Preventiebarometer meestal minder vaak genomen door vrouwen, personen tussen 35 en 54 jaar, 75-plussers, laagopgeleiden en personen die moeilijk financieel rondkomen.
Uit het onderzoek bleek ook dat de volwassenen in Vlamingen dagelijks te lang rusten of stilzitten: gemiddeld 6,1 uur per dag. Minder dan een op de drie volwassenen is op de hoogte van de aanbeveling om elk half uur zelfs recht te staan en te bewegen. Voorts wijst de Preventiebarometer op ongezond eetgedrag bij een deel van de Vlaamse bevolking. Iets minder dan de helft (48,4 procent) eet dagelijks fruit, 67,6 procent eet dagelijkse groenten. Ook drinkt 15,1 procent van de volwassen Vlamingen dagelijks gesuikerde frisdrank, 26,9 procent eet dagelijks zoete of zoute snacks. De helft van de volwassen Vlaamse bevolking blijkt dan ook te zwaar: 34,3 procent heeft overgewicht en 16,4 procent obesitas.
Vlaams minister van Welzijn Hilde Crevits en haar collega van Innovatie Jo Brouns (beiden cd&v) volgende maand een nieuw project rond bewegen op het werk. "Via verschillende projecten met verschillende partners zoals bijvoorbeeld 10.000 stappen per dag, Sweep en Wisselwerken die zowel jongeren als volwassenen stimuleren om de regelmaat van de klok te ontmoeten", zegt Crevits. (belga)