De gloednieuwe site Nelca in Lendelede is dinsdagavond officieel in gebruik genomen. Het domein is tien hectare groot. Sinds het faillissement van textielgroep Dejaeghere/Nelca lag het er jarenlang verwaarloosd bij.

Het terrein ligt vlak bij het centrum van Lendelede. Het lag er na het faillissement in 2007 van de textielgroep Dejaeghere/Nelca jarenlang verwaarloosd bij. Op het hoogtepunt werkten er 1.300 mensen. Door de complexe afwikkeling van het faillissement duurde het jaren vooraleer het terrein te koop werd aangeboden. Ondertussen was er verloedering, vandalisme en zelfs een zware brand. Het was een doorn in het oog van de Lendeledenaren.

De intercommunale Leiedal kocht de grond aan in 2011 en sloot een overeenkomst met projectontwikkelaar Global Estate Group. Beiden maakten er een publiek-private samenwerking van en zochten op het terrein plaats om te ondernemen, te wonen en te ontspannen.

De sloopwerken startten al in 2015. Daarna volgde een langdurige sanering. In 2017 volgden de infrastructuurwerken. Vandaag is zeven hectare bedoeld voor ondernemingen tot 5.000 vierkante meter. Een aantal percelen is al verkocht. Langs de Stationsstraat komen ook nog dertig woningen. Nu is daar nog een groene vlakte.

“Het was voor ons belangrijk dat we Nelca een economische bestemming gaven”, zegt schepen van Economie Pedro Ketels (CD&V). “We combineren deze reconversie met een aantrekkelijke publieke ruimte.”

Vandaag is Nelca Zuid, ten zuiden van de Stationsstraat, al afgewerkt. Je hebt er vier gebouwen met kantoren, showrooms, opslagruimtes en kmo-units. Enkele ondernemingen zijn er al gevestigd. Er zijn nog enkele kantoor- en handelsruimtes te koop.

Nelca Noord op komst

Nelca Noord omvat straks ook drie gebouwen met zeventien kmo-units. Die hebben een oppervlakte van 70 tot 560 vierkante meter. Die werken worden eind dit jaar afgerond.

De Vlaamse overheid stond in voor een subsidie van 3,5 miljoen euro via het zogenoemde brownfieldconvenant. “Daarbij worden bedrijfsterreinen gesaneerd”, zegt Vlaams minister Hilde Crevits (CD&V). “De ontwikkeling is belangrijk voor de lokale en Vlaamse economie. Dergelijke projecten kunnen we op het vlak van duurzaamheid enkel maar toejuichen.”

Kris Vanhee

Copyright © 2018 Mediahuis. Alle rechten voorbehouden