Het zogenaamde 'Grote Duel' in De zevende dag tussen Bart De Wever en Hilde Crevits, kopstukken namens N-VA en CD&V in de lopende kiesstrijd, werd een boeiend kijkstuk. Niet voor wie alweer een vuurwerk van bitsigheid en polarisering verwachtte, veeleer integendeel. Juist dat maakt het debat nieuwswaardig.

In tegenstelling tot andere recente kampen - denk aan Guy Verhofstadt (Open Vld) versus Yves Leterme (CD&V) of Bart De Wever (N-VA) versus Elio Di Rupo (PS) - zijn ditmaal weinig slagen uitgedeeld. Meer dan een duel kreeg de kiezer een duet te zien van twee toppolitici die elkaar meer aanvulden dan aanvielen. Dat is interessant, omdat het voor zowel N-VA als CD&V wijst op een positiewissel, weg uit de verkrampte, slopende tegenstelling van de voorbije vijf jaar. De inbreng van Crevits in de spits van CD&V is daarbij van fundamenteel belang - belangrijker in elk geval dan de denigrerend stereotiepe rol van 'vrouw van dienst' die sommigen haar toedichten.

Vijf jaar lang was het een deel van de strategie van CD&V-voorzitter Wouter Beke om coalitiepartner N-VA mee te slepen in de modder van Belgisch compromisbeleid. Het gevolg was een regeerperiode van naijver en tijdverspilling. Die leverde N-VA inderdaad wat averij op, maar heeft CD&V evenmin deugd gedaan. Dat pad is heilloos gebleken. Met Crevits als boegbeeld keert CD&V terug naar haar natuurlijke plek in het centrum. Hilde Crevits als Angela Merkel van de Vlaamse polders: alvast in toon en stijl springen de gelijkenissen in het oog.

Maar ook N-VA-voorzitter De Wever heeft een zwenking gemaakt. Op zijn manier koerst ook hij weer meer naar de rechterflank van het centrum. Lange tijd flirtte N-VA met radicaal-rechts, soms uit overtuiging, soms uit tactische overweging. Ook dat pad is heilloos gebleken: concurrent VB is ermee wakker gekust. Theo Francken mag nog altijd razen over de sociale media, de stuurknuppel van de partij krijgt hij niet meer in handen.

Met het onderwijsdebat heeft De Wever een gedroomd thema gevonden om zijn koers te heroriënteren. De rechts-conservatieve, nostalgische toon die De Wever aanslaat, richt zich weer op een breed Vlaams publiek. Als het moet, zal de hondenfluit ook nog weleens worden gebezigd, maar het repertoire is weer ruimer en traditioneler geworden.

Kun je de 'nouvelle' CD&V vergelijken met Merkels CDU, dan deze N-VA met de rechtsere, fellere variant CSU, die in Beieren de lakens uitdeelt. Op hun huidige koers zouden N-VA en CD&V Vlaanderen voor jaren in een 'Beierse' plooi kunnen leggen. Het had al gekund in 2014, toen alsnog de wiskundig overbodige Open Vld aan boord werd gehesen.

Het is nog even afwachten wat de kiezer ervan maakt, maar alvast menselijk en ideologisch is de combinatie N-VA-CD&V weer mogelijk.

Dat is de belangrijke les uit dit bedaarde duel op een zondagvoormiddag.

BART EECKHOUT HOOFDREDACTEUR - BARTEECKHOUT

Inhoud ↑