De overheid, de VDAB en de Limburgse werkgevers bereiden zich voor op de integratie van Oekraïense vluchtelingen op de arbeidsmarkt. Onder meer in de horeca, logistiek, retailsector en bij dienstenchequebedrijven staan duizenden vacatures open.

Mensen uit Oekraïne die in ons land aankomen, krijgen na registratie automatisch het statuut van erkend vluchteling. “Dat betekent dat ze in principe vanaf dag één op de Vlaamse arbeidsmarkt aan de slag kunnen”, verduidelijkt Arne De Brabandere, woordvoerder van Vlaams minister van werk Hilde Crevits (CD&V). De minister pleit er wel voor om de vluchtelingen eerst op adem te laten komen. “Velen hebben een traumatische ervaring achter de rug. Ga er niet van uit dat wie hier zaterdag aankomt maandag aan de slag kan. Een menselijke aanpak vereist dat we de mensen de tijd geven om eerst de belangrijkste dingen in het leven te regelen: huisvesting, school en opvang voor de kinderen en eventueel psychologische hulp.”

25.000 Limburgse vacatures

Wel bereidt het kabinet van Crevits zich samen met de VDAB grondig voor op de instroom van Oekraïense krachten naar de arbeidsmarkt. “Op termijn zal de VDAB hen een gepast aanbod doen via beroeps- en taalopleidingen en de begeleiding naar werk”, verduidelijkt De Brabandere. “Er komt ook een landingspagina specifiek voor Oekraiënse vluchtelingen, zoals dat eerder al gebeurde met helpdeoogst.be.” Een rondvraag van zelfstandigenorganisatie Unizo leert dat alvast twee op de drie kmo's met openstaande vacatures bereid zijn om Oekraïense vluchtelingen tijdelijk werk aan te bieden. In de bouw wil zelfs zeventig procent van de werkgevers Oekraïners in dienst nemen, zo blijkt uit een rondvraag van Bouwunie. “Bij de helft van de bouwbedrijven zouden ze meteen aan de slag kunnen”, zegt gedelegeerd bestuurder Jean-Pierre Waeytens.

Onze provincie telt vandaag ruim 25.000 openstaande vacatures. Sectoren als de horeca, zorg, productie en logistiek smeken al maanden om extra personeel. “Het mag duidelijk zijn dat de Limburgse ondernemers de verse arbeidskrachten goed kunnen gebruiken”, zegt Johann Leten van Voka Limburg. “Uiteraard moeten de vluchtelingen eerst goed worden opgevangen. Maar zodra ze zijn gesetteld zullen heel wat Limburgse werkgevers deze mensen met open armen verwelkomen.”

Nederlands

Ludo Geurden, de Limburgse voorzitter van Horeca Vlaanderen, gaat op korte termijn samenzitten met minister Crevits om te kijken hoe deze mensen efficiënt kunnen doorstromen naar de horeca. “Onze sector kampt met een enorm personeelstekort. Werk is er genoeg.” Dat de oorlogsvluchtelingen het Nederlands niet machtig zijn, hoeft voor Geurden geen probleem te vormen. “Ik word liever vriendelijk in het Engels bediend dan nors in het Nederlands.”

De dienstenchequebedrijven verwelkomen de extra werkkrachten eveneens. Het Poetsbureau, met hoofdzetel in Beringen, heeft momenteel zevenhonderd openstaande vacatures. “Donderdag hebben we al de eerste Oekraïense vluchtelinge in dienst genomen”, zegt directeur Jo Mellemans. “Naast werk bieden we ook huisvesting en begeleiding aan.”

Ook Maasmechelen Village is continu op zoek naar nieuwe arbeidskrachten, zo benadrukt woordvoerder David Winkels. “Ons Do Good-programma focust op sterke vrouwen, dus wat dat betreft, liggen er hier heel wat kansen voor de honderden Oekraïense vrouwen die alleen naar België zijn moeten vluchten.”

Bart Lodewyckx, gedelegeerd bestuurder van Unizo Limburg, benadrukt dat er een goede coördinatie van de VDAB nodig is om de juiste mensen op de juiste plek te krijgen. “Er moet voldoende capaciteit zijn om de toestroom aan inschrijvingen op te vangen, te begeleiden en de profielen in kaart te brengen. Ook de taal is een drempel. Er zijn extra tolken nodig om de vluchteling, werkgever en zijn medewerkers te ondersteunen. De VDAB speelt hierin een sleutelrol.” Met de campagne #werkplekvrij wil Unizo de Oekraïense vluchtelingen die willen werken, efficiënt en gericht naar de arbeidsmarkt begeleiden.

Ruben Steegen