Meer dan 1 op de 2 rusthuizen krijgt een zware buis op het vlak van medicatiebeleid. Dat blijkt uit onderzoek van Vooruit. Naar aanleiding van de rusthuismoorden in Oostrozebeke, lichtte de partij de inspectieverslagen door van honderd woonzorgcentra in heel Vlaanderen.

Toen de speurders in 2021 binnenvielen in Rozenberg, het woonzorgcentrum in Oostrozebeke, troffen ze een administratieve chaos aan. Medicatiefiches waren slecht of helemaal niet bijgehouden. Wie op welk moment welke medicatie aan wie had gegeven, was niet duidelijk. De Zorginspectie stelde precies hetzelfde vast in Oostrozebeke. Niet alleen toen het vorige week binnenviel in het rusthuis, maar ook al in 2011, 2014 en 2018. En toch gebeurde er niets.

Naar aanleiding van de gebeurtenissen in Oostrozebeke, lichtte Vooruit honderd woonzorgcentra — twintig rusthuizen per provincie — in Vlaanderen door. Daaruit blijkt dat 52 procent van de rusthuizen het medicatiebeleid niet op orde heeft. ''We waren verbijsterd door de resultaten"", zegt Hannes Anaf, Vlaams parlementslid voor Vooruit. ''Voor alle duidelijkheid: het gaat hier niet om futiliteiten, maar om echt ernstige tekortkomingen.""

Volgens Vooruit is het simpel: er moet harder worden ingegrepen. ''De Zorginspectie stelt de tekortkomingen vast, maar daarna gebeurt er niets. We moeten veel strenger toezien op de kwaliteit van de zorg voor onze oudere bevolking.""

Minister van Welzijn Hilde Crevits (CD&V) is niet verrast door het hoge cijfer. ''Ik dacht dat het cijfer hoger zou uitvallen."" Volgens haar zijn er wel degelijk zaken veranderd: ''Inspectieverslagen komen sinds eind dit jaar online, we zullen er nu voor zorgen dat die verslagen nog beter leesbaar worden."" Al wijst Crevits ook op de verantwoordelijkheid van de woonzorgcentra zelf: ''Het is in de eerste plaats hun verantwoordelijkheid om hun beleid aan te passen.""

JONAS MUYLAERT