Vlaams minister van Welzijn Hilde Crevits heeft gisteren een bezoek gebracht aan de vernieuwde gemeenschapsinstelling De Grubbe in Everberg. Het bezoek kaderde in de uitbreidingswerken die afgerond werden. Binnenkort stijgt het aantal plaatsen voor jongeren van 45 naar 80 en worden er voor het eerst ook meisjes opgevangen. Jongeren zullen voortaan ook minder lang in Everberg verblijven.Robby Dierickx

In 2002 werd De Grubbe in de Hollestraat in Everberg door de federale regering in gebruik genomen om het plaatsgebrek in (gesloten) jeugdinstellingen in ons land op te vangen. Dertien jaar later werd de instelling van het federale niveau overgeheveld naar het Vlaamse en werd beslist om het aantal opvangplaatsen op te trekken van 45 naar 80. In 2018 startten de werken voor de uitbreiding, die recent afgerond werden. In De Grubbe worden enkel jongeren vanaf 14 jaar opgevangen die een delict gepleegd hebben en door een jeugdrechter geplaatst werden in de gemeenschapsinstelling. Vandaag zijn het alleen jongens, maar binnenkort komen er ook twee leefgroepen met in totaal zeventien meisjes. ''Zij zullen in een aparte leefgroep verblijven, maar het onderwijs en de activiteiten doen ze wel samen met de jongens"", zegt algemeen directeur van De Grubbe An Coucke.

14 miljoen euro

Donderdagmiddag bracht kersvers minister van Welzijn Hilde Crevits (CD&V) een bezoekje aan de gemeenschapsinstelling. Ze kreeg een rondleiding in het nieuwe gebouw waarin vanaf september twee leefgroepen voor jongens en twee voor meisjes onderdak krijgen. ''We mogen trots zijn op de weg die De Grubbe afgelegd heeft"", aldus de minister. ''Vlaanderen heeft 14 miljoen euro gepompt in dit nieuwbouwproject, waardoor de capaciteit binnenkort bijna verdubbeld wordt."" Het Agentschap Opgroeien zoekt nog extra personeel om de uitbreiding van het aantal jongeren op te vangen.

Algemeen directeur An Coucke is tevreden dat de werken afgerond zijn. ''Het oude gebouw had namelijk zijn mankementen"", vertelt ze. ''We hadden te weinig ruimte en de jongeren hadden onder meer door de tralies aan de ramen en de stalen deuren het gevoel dat ze in een gevangenis terechtkwamen. Vandaag beschikken we over even strenge veiligheidstechnieken, maar die vallen niet meer op. De jongeren hebben een goed leefklimaat nodig om geholpen te worden.""

Minder overlast

In het verleden protesteerde de gemeente Kortenberg meermaals tegen de uitbreiding omdat gevreesd werd dat de politie-inzet alleen maar zou toenemen. De lokale politie wordt namelijk ingeschakeld bij agressiegevallen in de gemeenschapsinstelling en bij ontsnappingen. In oktober vorig jaar nog slaagden drie delinquenten in twee weken tijd erin om te ontsnappen. ''Maar de laatste jaren is de overlast in De Grubbe fors verminderd"", zegt burgemeester Alexandra Thienpont (CD&V). ''Er is ook een goede samenwerking tussen de politie en de gemeenschapsinstelling.""

Voortaan zullen jongeren ook niet maximaal twee maanden en vijf dagen opgevangen worden in De Grubbe, maar maximaal één maand. ''We zullen een cruciale rol spelen in de afhandeling van de zwaarste jeugddelicten"", aldus nog directrice An Coucke. ''Een multidisciplinair team gaat tijdens het verblijf intensief aan de slag samen met de jongere, zijn context en alle betrokken partners om te bekijken welke verdere aanpak nodig is om de kans op recidive zo klein mogelijk te houden.""

ROBBY DIERICKX