Liefst 111 zorginitiatieven voor mensen met een handicap zijn door minister Hilde Crevits goedgekeurd.

In 2021 boden 220 initiatiefnemers toegankelijke hulp (RTH) aan 13.493 minderjarigen en 14.867 meerderjarigen met (een vermoeden van) een handicap. Op die hulp kun je een beroep doen zonder dat je een persoonsgebonden budget hebt en zonder een aanvraag in te dienen bij het Vlaams Agentschap voor personen met een handicap.

Daardoor kunnen mensen sterven maar af en toe ondersteuning nodig hebben tegen een klein bedrag individuele begeleiding van dagopvang. Door de 111 nieuwe goedgekeurde initiatieven zullen dit jaar nog meer mensen worden bereikt.

De Vlaamse regering besliste afgelopen zomer al om structureel 20 miljoen euro extra te investeren. 'We geloven dat RTH voor veel mensen een verschil maakt en daarmee ook het netwerk van de persoon ontlast wordt', zegt Vlaams minister van Welzijn en Gezondheid Hilde Crevits (CD&V).

Een van de projecten is Brake Out, dat zich richt op jongeren met een beperking van de schoolmoe zijn, en op jongeren die het buitengewoon onderwijs verlaten hebben. Een begeleiding bestaat uit een leertraject van twee dagen in de week, gedurende drie jaar. Doel: de jongeren in contact brengen met hun talenten, zodat ze zelfbewuster worden en meer kunnen breken aan de samenleving.

'Met de tussentijdse financiële injectie kunnen we onze werking verdubbelen, zodat er dit jaar 54 jongeren begeleid kunnen worden, en 27 andere jongeren op bootcamp kunnen', zegt coördinator Katrien De Baets. 'Het is fijn dat we dit leertraject nu ook kunnen aanbieden aan jongeren die zelf niet over de nodige financiële middelen beschikken.' (vbr)

vbr