Ondanks het uitblijven van een decretale verplichting is het aantal basis- en secundaire scholen dat overstapt naar een digitale inschrijvingsprocedure respectievelijk met 15 en 60 procent gestegen. "We zien dat heel veel scholen nu vrijwillig kiezen voor digitale aanmelding, ook al was het niet verplicht", zegt Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V).

Donderdagavond verstreek de deadline voor scholen die zich wilden aanmelden. Uit de cijfers van Crevits blijkt dat 852 basisscholen volgend jaar digitaal willen aanmelden. In het secundair onderwijs stijgt het aantal scholen van 144 naar 230.

De digitale inschrijvingsprocedure moet komaf maken met de beelden van kamperende ouders aan de schoolpoort. Normaliter had deze procedure verplicht moeten worden voor scholen met een capaciteitstekort, maar het betrokken decreet wordt geblokkeerd omdat de Franse Gemeenschapscommissie (Cocof) een belangenconflict heeft gelanceerd.

In afwachting van een oplossing keurde het Vlaamse parlement eind december maatregelen goed om geïnteresseerde scholen alsnog de kans te geven om digitaal te gaan.

(BELGA)

Inhoud ↑