Oostende/ Zeebrugge/ Blankenberge/ Nieuwpoort
De Belgische vissers mogen volgend jaar meer wijting en kabeljauw vangen, maar minder tong en pladijs. Dat werd, zoals elk jaar in december, op Europees niveau beslist. De Vlaamse minister voor Visserij, Hilde Crevits (CD&V), leidde de onderhandelingen voor België.
Dinsdagmorgen werd een akkoord bereikt tussen de verschillende lidstaten van de Europese Unie over de vangstquota. Elk jaar in december wordt er immers op Europees niveau beslist hoeveel vis de verschillende lidstaten het volgende jaar in de verschillende zeegebieden mogen opvissen. Volgens de minister waren het helemaal geen gemakkelijke onderhandelingen. 'Vooral omdat onze Belgische vissers sinds het verlies van de vangstrechten als gevolg van de Brexit, weinig toegang hebben tot alternatieve visgronden', zegt minister Crevits.
De vangstrechten voor tong zijn voor de Belgische visserij heel belangrijk. In het Bristolkanaal mag evenveel opgevist worden als in 2022, net als de roggen. De vangstrechten voor kabeljauw, schelvis en wijting in onze Noordzee stijgen wel, alsook de zeeduivel in de westelijke wateren en de tong in de golf van Biskaje. In het Bristolkanaal kan minder pladijs opgevist worden en ook voor tong in Ierse wateren nemen de mogelijkheden af.
'Het behoud van de leefbaarheid van de vloot was mijn prioriteit op de Europese Ministerraad', zegt de minister. 'De socio-economische impact is bijzonder groot voor onze visserijsector. Dat komt immers door de daling van de vangstmogelijkheden voor tong en pladijs na de Brexit. De komende maanden zal de Europese Commissie op mijn expliciete vraag inzetten op het versterken van de ruilmogelijkheden met het Verenigd Koninkrijk. Het zal ook nagaan hoe de leefbaarheid voor de Belgische vloot gegarandeerd kan worden. We hebben echter nog voldoende vangstmogelijkheden zodat iedereen nog een lekkere tong, pladijs of rog kan blijven eten.'
Bij aanvang van de Raad op zondag 10 december was er nog geen akkoord bereikt met het Verenigd Koninkrijk en Noorwegen over de vangstrechten voor Europese vissers. Sinds de Brexit worden die immers vastgelegd met beide landen. Ons land blijft verder pleiten voor het heropenen van de Noorse wateren voor de Belgische vloot, aangezien die zone post-Brexit een potentieel interessant visgebied kan worden.
Jeffrey Roos