Vorig jaar zijn 17.539 dossiers overgemaakt aan de controledienst van de VDAB. Dat zijn er 44 procent minder dan de 31.104 dossiers in 2019. Dat blijkt uit cijfers die Vlaams parlementslid Axel Ronse (N-VA) heeft opgevraagd bij minister van Werk Hilde Crevits (CD&V). "De coronacrisis had ongetwijfeld een impact. Toch vragen we de minister om het controle- en sanctioneringsbeleid goed te monitoren", zegt Ronse.

De VDAB is sinds 1 januari 2016 bevoegd voor de controle en de sanctionering van werkzoekenden. Wanneer iemand onvoldoende inspanningen levert, kan een bemiddelaar het dossier overmaken aan de VDAB-controledienst. Nadien kan een sanctie volgen, die gaat van een verwittiging tot een opschorting van de uitkering.

Het aantal sancties, signalen en verwittigingen daalde met 37 procent. De meest voorkomende reden voor sanctionering is het niet komen opdagen op een aangetekende afspraak.

Ronse: "Een sanctie is geen doel op zich, maar we mogen wel verwachten dat werkzoekenden actief op zoek gaan naar een job of competenties opbouwen. Wie pertinent weigert in te gaan op vacatures, opleidingen of stages moet daarop aangesproken worden."

(BELGA)

Copyright © 2018 De Persgroep Publishing. Alle rechten voorbehouden