Vlaams minister van Economie Hilde Crevits (CD&V) bezocht maandagochtend modezaak Brooklyn in Kortrijk, nu niet-essentiële winkels weer open zijn zonder afspraak. Ze belooft de sector te steunen, nadat het shoppen op afspraak voor geen meter liep tijdens de paaspauze.

"Het was erger dan gevreesd, vooral in de grotere steden in het binnenland, waar de verplichte sluiting van de horeca het meest doorwoog, ook op het shoppen", vertelde Ubbe Descamps. Brooklyn heeft winkels in Kortrijk, Gent, Oostende, Brugge, Knokke, Roeselare en Waregem. "Brooklyn leed tot 55 procent omzetverlies. De sector heeft extra steun nodig, om te overleven."

Het grootste probleem voor modehandelaars: de stock, die een houdbaarheidsdatum heeft, is na een seizoen niets meer waard. Er komt hulp, zo beloofde minister Hilde Crevits maandagochtend in Kortrijk. "Modezaken hebben problemen om voor de volgende seizoenen aan te kopen omdat er niet genoeg cash binnengekomen is. We helpen vanuit de regering, door een goedkope lening met een rente van 1 procent aan te bieden op minstens de helft van het bedrag per collectie. Handelaars moeten de lening pas twee tot drie jaar later terugbetalen. Deze maatregel moet wel nog groen licht krijgen van Europa, maar dat is een kwestie van weken", aldus Hilde Crevits.

(LPS)

Copyright © 2018 De Persgroep Publishing. Alle rechten voorbehouden