In Heist-op-den-Berg kunnen ze een nieuwe bestemming zoeken voor de 212.000 euro die ze hadden gereserveerd voor de renovatie van het oude gebouw van de academie. Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V) maakte bekend dat ze geld vrijmaakt voor de energievriendelijke maatregelen die gepland zijn.

De minister investeert 4,2 miljoen euro in energiebesparende projecten in scholen van het deeltijds kunstonderwijs (DKO). “Dat heeft een uitgebreid patrimonium waar een groot potentieel ligt om te verduurzamen en dus energie te besparen. Met al deze projecten samen zorgen we voor 2400 ton minder CO2-uitstoot per jaar”, zegt Crevits.

In onze regio komt alleen Heist-op-den-Berg terug op de lijst van 37 projecten. Eind vorig schooljaar werd een oproep gelanceerd aan de schoolbesturen van het deeltijds kunstonderwijs om aanvragen voor energiebesparende ingrepen in te dienen. “Er zijn uiteindelijk 49 projecten ingediend en die werden gerangschikt volgens CO2-reductie per gesubsidieerde euro. De beste zijn er dus uitgekozen, waaronder Heist-op-den-Berg”, klinkt het op het kabinet van de minister.

Nieuw buitenschrijnwerk

Volgens schepen van Energie en Duurzaamheid Wim Van den Bruel (CD&V) krijgt de gemeente zo een mooie tegemoetkoming voor haar inspanningen. “We starten binnenkort aan de nieuwbouw voor de academie, naast het oude gebouw. Daarna is het de bedoeling om het oude gebouw te renoveren en daarvoor hebben we deze subsidie gekregen. We kunnen er een groot deel van het nieuwe buitenschrijnwerk en de nieuwe beglazing mee aankopen. We hadden die investering volledig in onze meerjarenplanning opgenomen, maar dankzij deze subsidie zullen we dus niet zoveel moeten uitgeven. In het verleden werd het dak van de academie al geïsoleerd en nu krijgen we dus hulp voor de ramen.”

Volgens schepen van Onderwijs Eric Verbist (CD&V) ligt de timing van de renovatie nog niet helemaal vast. “Op dit moment wordt er een aannemer gezocht. We zullen proberen om aansluitend de renovatie uit te voeren van het oude gebouw”, klinkt het.

Bert provoost

Inhoud ↑