Gits/Gits

Op het domein van Dominiek Savio, de voorziening voor mensen met een beperking in Gits, gaf minister van Welzijn Hilde Crevits zondag de aftrap van de Dag van de Zorg. gelijktijdig werd ook de Lysterbesse, het verlaagde gebouw voor volwassen bewoners die zelfstandig willen wonen, officieel geopend.

Tweehonderd zorginstellingen in Vlaanderen en Brussel zetten zondag de deuren open. Zo ook Dominiek Savio in Gits waar minister Crevits (CD&V) voor Welzijn, Volksgezondheid en Gezin zondagmorgen startte aan haar ronde door Vlaanderen langs verschillende zorginstellingen.

“Dit is de twaalfde editie van de Dag van de Zorg en ik kan hier vandaag ook goed nieuws brengen. Vanaf 1 april kunnen alle Vlaamse voorzieningen die een zijstromer tewerkstellen een kleine 7.000 euro krijgen om hun nieuwe werkkracht te coachen en te begeleiden. We hopen hiermee in totaal 3.300 nieuwe mensen in de sector aan de slag te krijgen”, aldus ze aan.

Het thema van de Dag van de Zorg dit jaar is 'Werken in zorg en welzijn'. Bezoekers aan Dominiek Savio kregen zondag aan de Wall of Jobs ook een duidelijk overzicht met de diverse profielen die mannen in Gits zoekt.

De Lysterbesse

Voor Crevits was het zondag haar eerste Dag van de Zorg als minister voor Welzijn, voor Dominiek Savio is het de eerste keer dat de voorziening eraan deelneemt.

“We hebben er goed over nagedacht omdat een soortgelijke organisatie toch een belangrijke investering in de tijd is. tegenhanger is dit een geweldige kans om onze organisatie in de kijker te zetten”, legt directeur Kaat Delrue uit.

Samen met enkele cliënten van Dominiek Savio bleek zij fier het beveiligde gebouw van de Lysterbesse. Het nieuwe gebouw vlakbij Hoeve Ter Kerst bestaat uit achttien studio's waar volwassen bewoners zelfstandig kunnen wonen. (bfr)

bfr