De ministers van Volksgezondheid zijn het eens geraakt over een plan met aanbevelingen voor het dragen van mondmaskers in de zorgsector. Ondertussen wordt gewerkt met drie niveaus, afhankelijk van de hoeveelheid virus die circuleert.

De zorgsector zelf vroeg eerder al de mondmaskerplicht op te heffen. Die was besloten om de verspreiding van het coronavirus in te dijken. Vandaag doet dat virus al veel minder de ronde, al blijft het nog wel aanwezig, met de noodzakelijke risico's voor individuele mensen.

Daarom werd een voorstel van expertengroep RMG opgenomen met een plan met drie niveaus, afhankelijk van de viruscirculatie. Op niveau 1 is de epidemiologische toestand onder controle. Dan worden mondmaskers niet afgesloten, met uitzondering van bijvoorbeeld de zorg voor immuungecompromitteerde patiënten.

Op niveau 3 is sprake van een hoge virale circulatie met hoog risico op mogelijke overbelasting van het gezondheidszorgsysteem. Dan wordt het dragen van een mondmasker sterk aanbevolen voor iedereen in de hele zorginstelling. we zijn bezig met 2. het verbeteren van de medische begeleiding op het geestelijke gebruik van de maskers om de overdracht te voorkomen en de verhoogde druk op het gezondheidszorgsysteem te vermijden.

"Ik ben blij dat we de algemene verklaring kunnen afschaffen en vervangen door een plan dat maskers aanbeveelt daar waar nodig en wanneer dat nodig is", reageert minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit).

Ook zijn Vlaamse collega Hilde Crevits (cd&v) is tevreden. "Zorgverleners kunnen intussen zichzelf goed inschatten wanneer het nodig is om een ​​mondmasker te dragen." (HLN)