Veel positieve energie dinsdagavond in The Penta in Kortrijk, tijdens de officiële opening van het nieuwe academiejaar 2022-2023. Hogeschool West-Vlaanderen (Howest) start het nieuwe academiejaar met 9.500 studenten, waarvan 3.600 in de campussen in Kortrijk. De stijging zet zich door.

Voor het eerst sinds de afwerking van nieuwbouw The Penta en de start van de coronacrisis kent The Penta - eindelijk - een normaal begin van een academiejaar. Howest verwacht dit academiejaar de kaap van 9.500 studenten te halen in Brugge, Kortrijk en Oudenaarde, waarvan 3.600 in Kortrijk. Vorig jaar waren er net geen 9.000 over alle Howest-campussen bekeken en 3.500 in Kortrijk. ''We kennen een flinke groei in eigen land, maar ook internationaal stellen we een stijging vast, door onze vijf Engelstalige bachelor opleidingen. Howest start het nieuwe academiejaar met 86 nationaliteiten (ook buiten Europa) en ontvangt 500 nieuwe internationals"", zegt opleidingsdirecteur Ronald Bastiaens.

Richtingen met toekomst

Studenten kiezen voor richtingen met toekomst, die goed in de markt liggen. Digital Arts & Entertainment (DAE) in Kortrijk, wereldwijd de beste game opleiding, blijft koploper met 1.500 studenten. ''Ook onze design- en media-opleidingen groeien. We zien verder steeds meer interesse voor onze zorg- en menskundige opleidingen. Er zijn dit academiejaar geen nieuwe opleidingen, maar er is wel een nieuw aanbod voor zij-instromers die leerkracht willen worden"", legt Bastiaens uit.

Voor Kortrijk zijn er wel twee nieuwe opleidingen waarvoor de voorbereidingen aan de gang zijn: de bachelor in Sociale Readaptiewetenschappen en het graduaat Travel Support. Voor Brugge is de bachelor in het Human Resources Management in voorbereiding.

Verder opmerkelijk is het succes van @home-opleidingen. Zo heeft het graduaat Programmeren in Brugge evenveel afstandsstudenten als de dagopleiding. Een ander succesverhaal is de bachelor na bachelor Bio-informatica in Brugge, die gevolgd wordt door bachelors en masters, door het innovatieve karakter van de opleiding.

''We leven in een bijzondere tijd"", zegt algemeen directeur Lode de Geyter. ''Ik ben ontzettend fier op onze bouwprojecten, want we geloven in open en bruisende campussen. Anderzijds wordt ook Howest geconfronteerd met galopperende energieprijzen en de alarmerend hoge inflatie. Uiteraard zal dit consequenties hebben voor onze begroting. Laat echter duidelijk zijn dat het welbevinden van onze studenten en medewerkers en de kwaliteit van ons onderwijs en onderzoek altijd zullen primeren.""

De officiële opening van het academiejaar werd druk bijgewoond. Ook Vlaams viceminister-president Hilde Crevits (CD&V) zakte af naar The Penta aan de Sint-Martens-Latemlaan, op Howest-campus Kortrijk Weide.

directeur Lode de Geyter - PETER LANSSENS