Roeselare wordt de thuishaven van een state-of-the art wetenschapspark met internationale uitstraling waar de focus ligt op onderzoek naar voeding en gezondheid. Het Food Innovation Park verrijst op de site van Syntra West langs de Oostnieuwkerksesteenweg. De eerste spade ging woensdag in de grond.

Het Food Innovation Park moet een duw in de rug geven aan het onderzoek, innovaties en ondernemerschap in de voedings- en gezondheidssector. Zo stijgt onder meer door de vergrijzing de vraag naar aangepaste voeding. "Het is belangrijk dat we een sterke voedingsbodem creëren waaruit innovatieve oplossingen rond voeding en gezondheid kunnen ontstaan", Jean de Bethune, voorzitter van de Provinciale Ontwikkelingsmaatschappij (POM) West-Vlaanderen.

Eerste luik van het nieuwe wetenschapspark wordt een onderzoeksgebouw met twee bouwlagen, een oppervlakte van 1.200 vierkante meter, dat verwarmd wordt via geothermie en op het dak mosmatten en een onderzoekstuin van Vives zal huisvesten. Maar het eerste onderzoeksgebouw is pas het begin. "Een extra bijgebouw met drie bouwlagen kan perfect geïntegreerd worden", weet de Bethune. "We breiden op termijn nog uit met een incubator met HACCP-gekeurde productiehallen die plaats biedt aan startende en groeiende voedingsbedrijven en een bedrijventerrein voor bedrijven die werken rond dit thema. Ook een belevingscentrum voor bezoekers staat nog op de agenda."

Vlaams minister van wetenschap en innovatie Hilde Crevits (CD&V) is tot slot alvast overtuigd van het belang van het Food Innovation Park. "Het is het begin van een nieuwe, veelbelovende volgende stap in het onderzoek naar voeding en gezondheid", zegt ze. (CDR)

 

Copyright © 2018 De Persgroep Publishing. Alle rechten voorbehouden