Met tachtig procent minder onkruidverdelgers toch dezelfde opbrengst hebben. Het klinkt veel landbouwers als muziek in de oren. Het Instituut voor Landbouw-, Visserij- en Voedingsonderzoek (ILVO) belooft het, met een gesofisticeerd systeem met drones. “Zelfs voor kleine keuterboerkes is dit interessant.”

Om hun gewassen van onkruid te vrijwaren, besproeien landbouwers hun velden met tal van verdelgingsmiddelen. Maar ze besproeien hun volledige akker, of er op bepaalde plekken nu onkruid staat of niet. Dat moet efficiënter kunnen, redeneerde het ILVO.

Onderzoekers ontwikkelden een volautomatisch systeem, waarbij een drone over de akker vliegt en het gebied tot op twee millimeter nauwkeurig in kaart brengt. “De drone detecteert het onkruid en al die beelden worden op een spuitkaart verzameld”, zegt ILVO-onderzoeker Ruben Van De Vijver. “Die kaart wordt doorgestuurd naar de tractor, zodat die zeer gericht kan sproeien.”

Het onderzoeksproject, waar ook de Universiteit Gent aan meewerkte, belooft dat er met deze techniek tachtig procent minder onkruidverdelgers nodig zijn voor dezelfde opbrengst. “Een technologisch hoogstandje”, volgens Vlaams minister van Landbouw Hilde Crevits (CD&V).

Keuterboerkes

“Als het systeem verder ontwikkeld zou worden, kan de boer zelf nog aanpassingen doen aan die spuitkaart”, zegt Ruben Van De Vijver. “Hij zou aan de hand van het soort onkruid of de ontwikkeling van zijn gewas kunnen besluiten om meer of minder op een bepaalde onkruidplek te sproeien. Het systeem zou ook uitgebouwd kunnen worden zodat de drones herkennen welk onkruid er groeit, zodat de boer het beste bestrijdingsproduct kan bepalen.”

Voor het milieu levert het nieuwe systeem geen voordelen op. “Europa hanteert nu al zeer strenge normen rond onkruidverdelging, en de machines zijn al zeer geavanceerd.” Van De Vijver denkt wel dat boeren het interessant zullen vinden, omdat het geld bespaart. “Ja, ook voor een klein keuterboerke is dit interessant, want het zijn vooral loonwerkers die met dergelijke grote spuitmachines de velden van die boeren besproeien.”

Lieven Van Imschoot

Copyright © 2018 Mediahuis. Alle rechten voorbehouden