School de Boskabouters aan de Meerstraat in het Hoegaardse Meldert, mag ook volgend jaar open blijven. Ze heeft met dertien kleuters op de teldag van 1 februari genoeg inschrijvingen en heeft het 'genadejaar' overleefd.

Begin dit schooljaar was het bibberen in het sympathieke kleuterschooltje dat geen lagere school heeft. Amper zeven kleuters daagden op, op 1 september. Dat was te weinig volgens de ministeriële normen en het 'genadejaar' trad in.

De Boskabouters mochten het schooljaar uitdoen. Maar op 1 februari moesten ze wel met minstens twaalf zijn. Tijdens het schooljaar liep het aantal op tot tien.

Op de valreep werd het quotum van twaalf bereikt. “We hebben dertien kapoenen gevonden”, zegt directrice Heidi Crets blij. “Spijtig genoeg heeft nu de griep bij twee van hen toegeslagen. Als we niet aan twaalf waren geraakt, hadden we misschien nog een tweede genadejaar gekregen van minister Hilde Crevits. Maar dat cadeautje is nu niet nodig.”

Even rees na de telling nog onzekerheid over het voortbestaan. Volgens enkele normen moet een basisschool minstens zestien leerlingen tellen om te blijven bestaan. “De situatie in Meldert werd verkeerd ingeschat”, zegt een woordvoerder in het kabinet van minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V). “Voor De Boskabouters geldt het criterium dat het enkel gaat om een kleuterschool, waaraan geen lagere afdeling verbonden is. Ook de ligging telt mee voor uitzonderingen. Ze staat in een dun bevolkt gebied, de taalgrens met Wallonië is niet veraf en kilometers in de omtrek is er geen andere kleuterschool te bespeuren. Twaalf kleuters is genoeg.”

Acties op tv

Ook de zekerheid dat binnen afzienbare tijd veel jonge gezinnen in het Hoegaardse komen wonen, gaf de doorslag om de school open te houden. Ook het schoolcomité is blij met het voortbestaan. “Eigenlijk hebben we nooit getwijfeld”, zegt bestuurslid Filip Havet, de Meldertnaar die in Hoegaarden CD&V-schepen is. “Reclameacties met plaatsing van tuinkabouters in de gemeente en een stoet hebben succes gekend en we kwamen zelfs op tv.” De inspanningen in onder meer het VTM-programma Make Belgium great again hebben geloond.

Havet behoort ook tot de sympathisanten die zich de 'BosKabBouWers' noemen en ijveren om het schoolgebouw aan de Meerstraat te renoveren. Het pand is eigendom van de Vereniging van Parochiale Werken (VPW) in Tienen. In afwachting van de werken verblijven De Boskabouters in prefabgebouwen in het Sint-Janscollege. “Nu we zeker zijn van het voortbestaan, kunnen we een subsidiedossier indienen”, zegt Havet.

Achiel Baeken

Inhoud ↑