Een vijftigtal ouders heeft gistervoormiddag kinderopvang georganiseerd in de hal van het kabinet van minister van Welzijn Hilde Crevits (CD&V). “Er moeten meer middelen naar de opvang gaan. Het welzijn van de kinderen hangt samen met dat van de begeleiders.”

Zo'n vijftig Brusselse en Vlaamse ouders palmden de hal in van het kabinet van minister Crevits om er kinderopvang te organiseren. Kinderbegeleiders steunden de actie. Daarmee willen ze de problemen van kinderopvang in Brussel en Vlaanderen onder de aandacht brengen. “Onze crèche is twee van de drie weken gesloten omdat er te weinig begeleiders zijn”, vertelt initiatiefnemer Thomas Schoenaerts (38).

Symbolisch

“Met een aantal ouders hebben we daarop beslist om zelf opvang te regelen. Om beurten nemen wij een dag verlof en staan we met twee personen in voor zes kindjes. Wij zijn aan het einde van de dag echt kapot. Ik kan me voorstellen dat begeleiders die acht tot negen kinderen moeten opvangen hun job niet meer zien zitten en uitvallen met een burn-out.”

“We hopen dat deze symbolische opvang iets teweeg kan brengen”, aldus Schoenaerts. “Het is duidelijk dat we in de puree zitten en dat deze problemen opgelost moeten worden. We willen dat er structurele oplossingen komen en dat er meer middelen worden vrijgemaakt voor kinderopvang. Op die manier kunnen de begeleiders gelukkiger worden en onze kinderen ook. Het welzijn van beide groepen is gekoppeld aan elkaar.”

Minister Hilde Crevits nam gisteren de tijd om met de initiatiefnemers te spreken. “We hebben veel begrip voor de actie van deze ouders”, vertelt woordvoerder Arne De Brabandere.

“We zitten in een moeilijk periode en er is in het algemeen een tekort aan personeel op de arbeidsmarkt. Voor kinderbegeleiders staan er een duizendtal vacatures open en op korte termijn moeten we dus extra personeel vinden. Zo hebben we al verschillende initiatieven gelanceerd en volgen zo'n 850 werkzoekenden bij de VDAB een opleiding voor kinderbegeleider. Die personen zouden dus vrij snel kunnen worden ingezet.”

Werkdruk aanpakken

Tegelijk klinkt het dat ook de werkdruk voor kinderbegeleiders naar beneden moet.

“De minister heeft een aantal voorstellen gedaan aan de Vlaamse regering om de werkdruk voor kinderbegeleiders te verlagen. Een daarvan is dat begeleiders van de allerkleinste kinderen een minder groot aantal kinderen zouden moeten opvangen. Het is logisch dat je voor de allerkleinsten een andere norm hanteert dan voor kinderen van twee jaar. Als de druk minder wordt, dan zal de job van kinderbegeleider aantrekkelijker worden.”

Amaury Michaux