De Vlaamse overheid creëert 245 extra banen in de maatwerkbedrijven en maatwerkafdelingen. Dat heeft Vlaams minister van Sociale Economie Hilde Crevits (CD&V) laten weten. In Limburg komen er 34 plaatsen bij.

In de maatwerkbedrijven, de voormalige sociale beschutte werkplaatsen, krijgen mensen die moeilijk of niet aan de bak komen in het reguliere arbeidscircuit, toch een kans om zich te ontplooien. De maatwerkbedrijven stellen in Vlaanderen ruim 22.000 mensen te werk en zijn een onmisbare schakel in onze economie.

De Vlaamse regering maakt nu 5 miljoen euro vrij voor projecten die zich richten op duurzame circulaire economie. Daarmee kunnen in de Vlaamse maatwerkbedrijven 213 voltijdse banen gecreëerd worden voor mensen met een grotere afstand tot de arbeidsmarkt. Aangezien niet iedereen voltijds werkt, gaat het in het totaal over 245 mensen.

De nieuwe projecten zetten in op circulariteit en duurzaamheid op verschillende domeinen, zoals mobiliteit, textiel, voeding en landbouw. In alle provincies werden er voor de maatwerkbedrijven (meer dan 20 werknemers) en maatwerkafdelingen (minder dan 20 werknemers) 68 nieuwe projecten goedgekeurd. “Doordat de projecten zich expliciet moeten toespitsen op duurzame circulaire economie, zetten we niet alleen 245 kwetsbare personen extra aan het werk, maar maken we tegelijk ook werk van de verduurzaming van onze sociale economie”, aldus minister van Sociale Economie Hilde Crevits.

Limburg

In Limburg werden 13 projecten goedgekeurd, goed voor 34 extra plaatsen. Een van de Limburgse projecten is de uitbouw van een no-waste restaurant door Atelier Alternatief uit Genk, in samenwerking met het Zorgbedrijf Genk en Sodexo. Naast de uitbating van restaurant Grand Kaffee wordt ook ingezet op een cateringservice op maat van de bewoners van woonzorgcentra, themamaaltijdsessies over heel de provincie gericht op sport- en buurtcentra, innovatieve delivery-toestellen en maaltijden aan huis.

De Biehal in Lommel wil met haar kringwinkels een aantal van de horeca-activiteiten uitbreiden en versterken naar ontmoetingsplekken rond circulair beleven, waar mensen niet alleen komen om te winkelen of om iets te eten of te drinken, maar ook voor het aanbod aan educatieve activiteiten en creatieve workshops rond circulaire economie.

De Wroeter in Kortessem geeft een nieuwe toekomst voor de vele kilo's appels die elk jaar in Haspengouw verloren gaan. De Wroeter beschikt over een persinstallatie voor hardfruit en perst nu al jaarlijks ruim 25.000 liter voor eigen verkoop en voor verkoop in hun horecaprojecten. Die activiteit wordt nu uitgebreid naar openbare besturen en ander instanties in de regio, zoals ziekenhuizen, gemeentebesturen, rust- en verzorgingsinstellingen en scholen.

Guido Cloostermans

Inhoud ↑