KORTRIJK Het parket van West-Vlaanderen, afdeling Kortrijk, bevestigt dat het in november 2020 een onderzoek is gestart naar drie verdachte overlijdens in wzc Rozenberg in Oostrozebeke. Er was sprake van een abnormale hoeveelheid insuline in het bloed. «Verder onderzoek moet uitwijzen of er sprake is van kwaadwillig opzet», klinkt het. Er is nog geen verdachte opgepakt.

Onderzoek van Het Laatste Nieuws en VTM Nieuws bracht de zaak aan het licht. De dader sloeg begin juli 2020 voor het eerst toe. Zowat een jaar lang werden verschillende bewoners van het woonzorgcentrum ingespoten met een overdosis insuline. Drie keer resulteerde dat in een moord. Een man van 87 overleefde twee vergiftigingen, maar de derde poging werd hem uiteindelijk fataal. De moorden zijn gestopt, maar de dader is nog steeds niet gevat.

CREVITS MISNOEGD

Eind november 2020 vorderde het parket een onderzoeksrechter voor twee verdachte overlijdens in het woonzorgcentrum. Door de uitbreiding van het onderzoek werden ook de omstandigheden van het overlijden van een derde bewoner onderzocht, net als het ziektebeeld van vijf bewoners. Mogelijk werden ook zij geïnjecteerd met insuline. «Verder onderzoek zal moeten uitwijzen of er in deze gevallen al dan niet sprake is van kwaadwillig opzet», aldus het parket.

Vlaams minister van Welzijn Hilde Crevits (cd&v) reageert misnoegd: «Mijn diensten melden mij dat ze niet op de hoogte waren van de feiten. Er is nochtans een meldingsplicht voor de voorzieningen bij ernstige feiten. Ik til hier zwaar aan», zegt ze. «Als dit niet gemeld werd op vraag van het parket, wil ik hierover met de gerechtelijke diensten afspraken maken.»