Hobbyboeren krijgen na het plaatsen van een wolfwerende omheining tot 90 procent van de kosten terugbetaald. Dat besliste de Vlaamse regering vrijdag. Ook komt er een forfaitair bedrag voor het onderhoud van de omheining.

Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) had al aangekondigd de subsidies op te trekken. Sinds vrijdag is dat dus een feit. Tot nu toe stond in het wolvenplan dat deze groep van kleinveehouders 80 procent van de kosten terugkrijgt. De verhoging met 10 procent is een van belangrijke aanpassingen in het plan. “Helemaal nieuw is de onderhoudsvergoeding waar al langer vraag naar was. Het gaat om een eenmalige forfait van 4,5 euro per meter omheining”, legt de minister uit.

De subsidieregeling van 90 procent kan aangevraagd worden om bestaande omheiningen aan te passen of om nieuwe omheiningen te plaatsen. De aanvraag komt alleen in aanmerking wanneer het totale subsidiebedrag hoger is dan 500 euro.

Paarden

In het plan gaat het momenteel enkel om de bescherming van schapen, geiten, alpaca's, lama's, herten en dergelijke. “Maar het voorziet nu ook in een luik dat tegemoetkomt aan de bekommernissen van paardenhouders in het gebied. Wanneer een wolvenaanval op paarden zou gebeuren, zal een zone worden aangeduid waarbinnen ook paardenhouders een beroep kunnen doen op de subsidieregeling. Vooralsnog is dat niet gebeurd en de ervaringen uit Duitsland leren dat wolven heel zelden paarden aanvallen. Niettemin willen we voorbereid zijn”, verduidelijkt Demir.

Professionelen

De regeling geldt enkel over hobby-veehouders. Professionelen krijgen sinds 1 juli de volle 100 procent terug als ze hun omheiningen wolfproof maken. “De regeling voor particuliere veehouders sluit perfect aan op de regeling voor professionele veehouders, die collega Crevits onlangs bekendmaakte”, gaat minister Demir voort. “Meteen doe ik ook een warme oproep aan veehouders in het risicogebied van de wolf om een beroep te doen op deze ondersteuning en om zo hun vee voldoende te beschermen. Meer investeringen in wolfwerende ingrepen moeten leiden tot minder aanvallen en schade.”

Voorwaarde voor zowel de particuliere als de professionele veehouders blijft wel dat de gronden die omheind worden in het risicogebied van de wolf liggen. Op dit moment beslaat dat gebied 21 gemeenten in Noord-Limburg en Midden-Limburg en vijf gemeenten in de Antwerpse Kempen. Veehouders die al eerder subsidies kregen voor de betrokken percelen, worden ook uitgesloten van de nieuwe regeling.

Mireille Maes

Copyright © 2018 Mediahuis. Alle rechten voorbehouden