De feestelijke inhuldiging van de Plantentuin in Meise woensdag was een succes. Ballonnen, een muziekband, operaoptreden en speechende ministers en de directeur ontvingen de inwoners en genodigden voor al het nieuws dat de Plantentuin te bieden heeft. "Deze Plantentuin 2.0 moet een trekpleister worden voor zowel toeristen uit eigen land als buitenlandse toeristen en dat is deze tuin absoluut waard", zegt Vlaams minister Zuhal Demir (N-VA).

Na een investering van 9 miljoen euro zijn fase 1 en 2 van het masterplan klaar. "Maar er is nog een fase drie", lacht Steven Dessein, administrateur-generaal bij de Plantentuin. "Al zijn we al heel fier met deze grondige vernieuwing. Naast de nieuwe ingangen kan je niet kijken. Het zijn opvallende bouwwerken. In het gebouw huist ook de winkel die vanaf nu in een modern jasje steekt." In totaal zal er 100 miljoen euro geïnvesteerd worden over een periode van twaalf jaar. In 2017 en 2019 waren er al enige opwaarderingen met HOUTlab, de renovatie van de serres en de Rozentuin.

Wetenschappelijk walhalla

Tijdens de coronacrisis kon de Plantentuin zo goed als constant geopend blijven. En nu konden de medewerkers en Vlaams ministers Hilde Crevits en Zuhal Demir een nieuw begin inluiden voor de botanische pracht. De plantentuin in Meise is bijzonder waardevol. "Zowel de levende planten, zo'n 18.000 verschillende soorten in de tuin, als de vier miljoen specimen in het herbarium zijn een schat aan informatie en dus niet enkel van tel wat recreatie betreft, maar ook een wetenschappelijk walhalla voor onderzoekers", zegt viceminister-president Hilde Crevits (CD&V).

Wil je de plantentuin ontdekken? Dan kan dat via enkele zelf samen te stellen routes. "We willen het aantal infoborden en bewegwijzering bewust beperken om het zicht op het landschap niet te verstoren. Via een knooppuntensysteem kan je prachtige routes door de Plantentuin ontdekken", klinkt het.

En zo maak je kennis met vier nieuwe tuinen: de keur- en kleurtuin, de middeleeuwse tuin, de culinaire tuin met een heuse buitenkeuken en de kasteeltuin. Daarnaast (her)ontdek je de prachtig gerenoveerde eredreef die je naar het kasteel van Bouchout brengt. In het kasteel zit een permanente expo over de geschiedenis van de Plantentuin, het domein en de bewoners.

Koffietentoonstelling

Eens je weer aan de uitgang bent, kan je de Vlaamse hoeve ontdekken. Daar staat de gloednieuwe koffietentoonstelling. Een belangrijk handelsgoed en een belangrijke inkomst voor gezinnen in het zuiden, maar ook een van de belangrijkste onderzoeksthema's bij onderzoekers van de Plantentuin. Zeker de moeite om eens te kijken, ruiken en proeven.

Steven Dessein - Administrateur-generaal - MARGO KOEKOEKX

Inhoud ↑