Merchtem / Meise. De Vlaamse overheid investeerde liefst 7 miljoen euro in de Plantentuin van Meise. De nieuwe onthaalgebouwen met Eredreef, omgevingsaanleg en nieuwe opmerkelijke tuinen openen officieel op 1 juli. Ministers Hilde Crevits (CD&V) en Zuhal Demir (N-VA) kregen als eersten een officiële rondleiding. “De Plantentuin Meise 2.0 is klaar voor de toekomst”, zegt woordvoerder Koen Es.

De Plantentuin Meise verwelkomt de bezoekers voortaan op een ruim welkomstplein aan de hoofdingang. Deze ingang kreeg de naam ‘Keizerin Charlotte' ter ere van de laatste bewoonster van het domein waar de Plantentuin gevestigd is.

“Rond dit welkomstplein bevinden zich het nieuwe onthaalgebouw met ticketing, tuinwinkel, sanitair en de gerestaureerde Vlaamse Hoeve, waarin tentoonstellingen kunnen plaatsvinden”, zegt woordvoerder Koen Es.

Souvenirs

“De eerste expo die tevens mee geopend wordt, is ‘Straffe Koffie!', over alle aspecten van koffie. Ook aan de andere kant van het domein, ingang Meise Dorp, werd een nieuw bezoekerscentrum in gebruik genomen. Zo kunnen de Meisenaren vanuit het centrum onmiddellijk de Plantentuin bezoeken. Dit wordt ook de toegangspoort voor de gebruikers van de geplande sneltram Willebroek-Brussel.”

De Plantentuin 2.0 gaat voor een totaalbeleving en biedt een dagvullend programma. “De bezoekerscentra zijn het vertrekpunt voor vier thematische wandelingen: Mensen en Planten, de Wereldtuin, Historische Tuinen en de highlights van het seizoen”, legt Koen Es uit.

“Nieuwe bewegwijzering, knooppunten en informatiepanelen in vier talen gidsen de bezoekers door het 92 hectare grote domein. In de Tuinwinkel vindt de bezoeker een mooi assortiment souvenirs maar ook streekinfo om de regio verder te verkennen.”

Ver verleden

Ook twee nieuw aangelegde omhaagde tuinen vlakbij de hoofdingang, prikkelen de nieuwsgierigheid van de bezoeker.

“De Middeleeuwse Tuin is een knipoog naar het verre verleden, toen kloosters en kastelen een aangelegde en gestructureerde tuin hadden”, klinkt het. “Het bestaat uit geometrische bedden die doorkruist worden door paden. De planten zijn gegroepeerd volgens hun gebruik: eetbare planten, geneeskrachtige en rituele planten.”

“In de Geuren- en Kleurentuin groeien planten waaruit parfums en kleurstoffen worden gewonnen om textiel maar ook voeding te kleuren”, gaat de bioloog verder.

Culinaire Tuin

“En dan is er nog de Culinaire Tuin achter de Oranjerie, waar bezoekers ontdekken welke planten er in onze streken worden gegeten, van verzamelaars uit de prehistorie tot de foodies in de 21e eeuw. Ook ligt de nadruk op de culinaire tradities van België: over bier, friet, witloof en spruitjes. Er worden in de buitenkeuken ook kookworkshops gegeven voor scholen, groepen en mensen met een beperking. Uiteraard blijven ook het houtmuseum HOUTlab en het Plantenpaleis belangrijke publiekstrekkers.”

“De Plantentuin is een gerenommeerde wetenschappelijke instelling en draagt bij aan de kennis en het behoud van planten wereldwijd. Daarom investeren we via het masterplan deze legislatuur 25 miljoen euro om de infrastructuur up-to-date en energie-efficiënt te maken”, zegt minister van Innovatie Hilde Crevits (CD&V).

Biodiversiteit

“Het wetenschappelijk onderzoek zorgt ervoor dat we de biodiversiteit in de plantentuin in stand kunnen houden. De Plantentuin is een van dé voorbeelden om wetenschap dicht bij de mensen te brengen, dat moeten we koesteren.”

“Jaar na jaar stijgt de interesse in botanische tuinen bij toeristen wereldwijd“, laat Vlaams minister van Toerisme Zuhal Demir (N-VA) weten. ”Ook Plantentuin Meise heeft zich ontpopt tot een ware trekpleister voor toeristen. De afgelopen 10 jaar is het aantal bezoekers er verdubbeld.” De Plantentuin van Meise kreeg in 2019 183.831 bezoekers over de vloer. De komende jaren wordt gemikt op een kwart miljoen bezoekers per jaar.
https://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20210630_93517479

 

Copyright © 2018 Opoint. Alle rechten voorbehouden