Annelies Verlinden is 250 ­dagen minister. Op 1 oktober kende niemand de advocate uit Schoten, vandaag kent iedereen haar. En haar manier van spreken. Die is volgens de een slaapverwekkend saai, volgens de ander een bewijs van degelijkheid en dossierkennis. In de polls scoort ze opvallend goed. Kortom, ze is een politiek ­fenomeen, aldus onze ­gelegenheidsanalisten Harry Demey, Dave Sinardet en Noël Slangen.

Annelies Verlinden was in de regering-De Croo een van de witte konijnen die CD&V-voorzitter Joachim Coens uit de hoed toverde. Ze kwam uit het niets en kreeg gelijk als minister van Binnenlandse Zaken de coronacrisis voor de kiezen. Dat kan iemand maken of kraken. Hoe bracht zij het ervan af? Goed dus. De drie analisten zijn het eens, dus het moet wel kloppen.

“Awel, los van haar partij, want dat is een ander paar mouwen, vind ik haar zeer degelijk, iemand die goed overkomt”, begint Harry Demey van het Antwerpse reclamebureau LDV United. “Ze is geen populiste, wat ik echt een verademing vind. Ze is geen windvaan die dan A en dan weer B zegt. Met meer mensen zoals zij zouden mensen meer vertrouwen krijgen in de politiek. Het helpt voor mij natuurlijk dat ze van Antwerpen is, allez, van Schoten dan toch.”

Valkuil

Haar manier van spreken mag wat levendiger van de reclameman. “Als ik haar één raad zou moeten geven, is het dat wel. Het is goed dat ze sereen klinkt, maar hare parler mag ietske enthousiaster klinken. Haar dossierkennis mag niet naar saaiheid overhellen, dat voel je wel wat bij de mensen, dat ze daarvoor moet oppassen. Het is een valkuil. Ze mag na al die maanden ook zelfverzekerder worden. Als ze dat kan, zonder arrogantie, dan zullen de mensen nog meer naar haar willen luisteren. Maar ik ben toch blij dat ze er is. Liever zo iemand dan zo'n populist die je na een paar maanden niet meer wil horen.”

Harry Demey ziet nog een mooie politieke carrière voor haar. “Als ze het graag doet, zeker. Die indruk heb ik ook, al mag ze die goesting wat meer uitstralen. Het lijkt mij zo'n kuitenbijter die 's avonds laat naar huis gaat en dan nog eens gaat studeren op haar dossiers. Voor een nieuwkomer doet ze het in elk geval fantastisch. En de onwennigheid zal er wel af gaan.”

Beter dan Jambon

Politicoloog Dave Sinardet ziet hoe Annelies Verlinden in verschillende onderzoeken hoog scoort. “Zo kwam ze als derde beste coronaminister uit de bus in een peiling waaraan we met de VUB hebben meegewerkt”, zegt hij. “Na De Croo en Vandenbroucke, maar nog vóór Jambon en Weyts. In de poll van populairste politici stond ze op plaats elf, net na partijgenote Hilde Crevits. Dat is straf voor een nieuweling. Ze is ook wel heel zichtbaar geweest, in die zin was de coronacrisis voor haar een godsgeschenk. De vraag is nu of ze dat kan volhouden.”

De vraag is ook of haar populariteit zal afstralen op haar noodlijdende partij, die in de peilingen op een laagterecord van 10% zit. “Het merk-Verlinden lijkt sterker dan het merk-CD&V. Bij Open Vld (met de populaire De Croo) en Vooruit (Conner Rousseau) zie je dat ook. Dat ze wat saai is, lijkt een deel van de Vlamingen niet te deren. Ze heeft naam gemaakt, meer dan de andere nieuwkomers. Ze is ook wel een opvallende verschijning. Ik zag haar vorige week in een tv-studio met iets dat op een joggingbroek leek, maar dat vermoedelijk een zeer modieus kledingstuk was. Ik ken daar niet zo veel van. Haar specifieke stijl associeer je niet meteen met ministers. Zo laat je een indruk na.”

Er wordt geopperd dat Annelies Verlinden het wapen van de CD&V kan worden in Antwerpen. “Maar na Kris Peeters lijkt me dat niet zo'n goed idee. Ze komt wel uit de rand, Schoten is Puurs niet, maar toch. Ik zie haar wel federaal scoren met haar typische christendemocratische stijl. Iemand als Wilfried Martens had dat ook al, dat saaie degelijke.”

Kerkhof Antwerpen

Ook Noël Slangen, gewezen communicatieadviseur en columnist, noemt Verlinden de meest geslaagde van de verrassende benoemingen van voorzitter Joachim Coens. “Sammy Mahdi heeft meer communicatieve skills, maar komt minder in beeld. Bij vicepremier Vincent Van Peteghem zeggen de meeste mensen Van Pete-wie? De coronacrisis heeft haar geholpen, maar dat kan ook leiden tot een snelle afgang als je niet sterk in je schoenen staat. Ze wordt soms saai genoemd, maar de meeste mensen vertalen dat als degelijk. Ze is ook niet snel van haar stuk te brengen. Dat heb ik zelf gemerkt toen we in De Afspraak debatteerden over het coronabeleid. Alleen als ze buiten haar technische rol zit, heeft ze het lastiger. Zoals na die kritiek omdat ze een fysieke test meedeed bij de politie, terwijl binnen sporten verboden was. Daar heeft ze nog geen toon voor. Haar register is beperkt, maar daarbinnen is ze zeer sterk.”

Ook Slangen zou haar niet aanraden naar de stad te verhuizen. “Antwerpen is meer een kerkhof dan een strijdveld. Politici uit de traditionele partijen hebben er niks te winnen, die zijn er veel te klein. Ze kan beter scoren vanuit Schoten, zoals Jambon dat vanuit Brasschaat doet.”

Dirk Hendrikx

Copyright © 2018 Mediahuis. Alle rechten voorbehouden