Verscheidene privébedrijven treden steeds strenger op tegen de tabaksindustrie. Eind vorig jaar beslisten de banken BNP ­Paribas Fortis en ABN Amro en verzekeraar AXA dat ze geen zaken meer zouden doen met bedrijven uit de tabakssector.

En nu kondigt winkelketen Kruidvat aan dat het tegen eind dit jaar in twee derde van haar winkels geen tabaksproducten meer zal verkopen. Tegen eind 2019 zal Kruidvat in geen enkele winkel nog tabak verkopen.

“Wij willen met onze producten de klanten zo goed mogelijk helpen met hun gezondheid. De verkoop van tabak sluit daar niet bij aan”, zegt Gerard van Breen, algemeen directeur van Kruidvat.

Ook de Vlaamse overheid voert de strijd tegen roken op. Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V) verbiedt roken vanaf 1 september in alle scholen, inclusief het hoger onderwijs, zeven dagen op zeven en 24 uur op 24 uur. Tot nu toe was roken op Vlaamse scholen enkel verboden tijdens de schooluren. Binnenkort mag het nooit meer, dus ook niet tijdens het oudercontact of op een opendeurdag.

Prijs fors optrekken

“De trend van antirookmaatregelen is niet meer te stoppen”, zegt Suzanne Gabriëls, tabacoloog van Kom op tegen Kanker. “Helaas heeft de federale overheid geen ambitieus antirookplan. Ze weigert om de prijs van sigaretten fors op te trekken. ­Sigaretten zijn in België nog steeds relatief goedkoop. In Frankrijk, Nederland en het Verenigd Koninkrijk zijn ze duurder.”

De achterstand op de buurlanden wordt ook steeds groter. “In Frankrijk stijgt de prijs van een pakje sigaretten in maart 2018 met 50 eurocent”, zegt Charlotte Van Dyck, woordvoerster van Kom op tegen Kanker. “Tegen eind 2020 kost een gemiddeld pakje sigaretten in Frankrijk 10 euro.” In België is dat vandaag 5 tot 6 euro.

Niet cool zonder logo

Volgens Gabriëls schiet de federale regering in het antirook­beleid nog op meer vlakken tekort. “In het regeerakkoord staat dat de regering werk zal maken van een neutraal pakje, zonder fancy kleuren en logo's die de aandacht trekken. De namen van de sigarettenmerken zouden dan in uniforme lettertypen op de verpakkingen staan. Maar dat akkoord blijft dode letter. Het ­Verenigd Koninkrijk, Frankrijk en Australië hebben de neutrale verpakking wel al ingevoerd. ­Internationaal onderzoek heeft uitgewezen dat veel jongeren zulke neutrale pakjes niet cool en sexy vinden, waardoor ze minder snel beginnen met roken.”

Federaal minister van Volks­gezondheid Maggie De Block (Open Vld) zegt dat ze voorstander is van een neutrale sigarettenverpakking. “Maar we laten eerst een analyse uitvoeren van de effecten van de neutrale pakjes in het Verenigd Koninkrijk en Frankrijk”, zegt De Block.

Niet meer aan inkom ziekenhuis

Intussen proberen ziekenhuizen in Nederland niet alleen hun gebouwen, maar ook de ruimte voor de inkom rookvrij te maken. Veel Vlaamse ziekenhuizen verbieden het roken voor de ingang ook, maar dat verbod wordt vaak niet nageleefd.

“We hebben wel rookhutten in onze ziekenhuizen, maar voor de inkom roken mag niet”, zegt ­Renée Willems, woordvoerster van het Ziekenhuis Netwerk Antwerpen (ZNA). “Het gebeurt nochtans wel. Maar we kunnen niet naast elke roker een politieagent zetten.”

Het Algemeen Ziekenhuis ­Turnhout gaat wel extra maatregelen nemen om rokers voor de ingang te bannen. “We gaan nog meer rookverbodstekens aanbrengen op de weg naar de ingang”, zegt directeur Jo Leysen. “Er komt dit voorjaar ook een rookparasol op het Middenplein, zodat rokers niet meer op het terras van de cafetaria moeten roken. We hopen de ­rokers zo meer weg te halen voor de ingang van ons ziekenhuis.”

Maar het is niet gemakkelijk, zegt Leysen. “Als we ze op hun rookgedrag voor de inkom aanspreken, reageren ze soms agressief. Ze overtreden met hun rookgedrag wel onze regels, maar ik heb niet de bevoegdheid om hen boetes te geven zoals de politie.”

Christof Willocx

Copyright  © 2017 Concentra. Alle rechten voorbehouden