In Antwerpen start op donderdag 22 september een proefproject waarbij 1.120 mensen zich preventief kunnen laten vaccineren tegen het apenpokkenvirus. Het gaat om mannen die seks hebben met andere mannen en het voorbije jaar minstens één soa hebben gehad.

Het aantal besmettingen met apenpokken lijkt de voorbije weken te stagneren, maar er komen wel nog steeds nieuwe besmettingen bij. In Vlaanderen zijn er sinds de start van de uitbraak 392 mensen besmet het virus, voornamelijk mannen in de leeftijdsgroep van 20 tot 59 jaar die seks hebben met mannen.

In Antwerpen start daarom een proefproject waarbij in eerste instantie 1.120 personen zich preventief kunnen laten vaccineren tegen apenpokken. De doelgroep zijn mannen die seks hebben met mannen en het voorbije jaar minstens één soa hebben gehad. Zij kunnen zich op donderdag 22 september vrijwillig laten vaccineren in het Antwerpse vaccinatiecentrum.

Vlaams minister van Volksgezondheid Hilde Crevits wil met het proefproject de doelgroep bereiken die niet gekend is bij de HIV-referentiecentra. “We willen ons voorbereiden op het najaar, wanneer we een nieuwe levering van apenpokkenvaccins verwachten”, zegt de CD&V-minister.

Aangezien het aantal vaccins beperkt is, kan het zijn dat nog niet iedereen die tot de afgebakende doelgroep behoort zich zal kunnen inschrijven. “We hopen snel over meer apenpokkenvaccins te beschikken, zodat die personen zich alsnog kunnen laten vaccineren.”

Om een vaccin te krijgen, moet er vooraf ingeschreven worden via de website van het Agentschap Zorg en Gezondheid.