Het aantal win-winleningen is in de eerste vijf maanden van dit jaar fors gestegen. Dat blijkt uit cijfers van het kabinet van Vlaams minister van Economie Hilde Crevits (CD&V). De provincie Antwerpen is koploper wat het aantal leningen betreft.

Van januari tot en met mei werden al meer win-winleningen afgesloten dan in het hele jaar 2019. In totaal gaat het om 3.393 leningen voor een totaal bedrag van 63,7 miljoen euro. Dat zijn er ruim zevenhonderd meer dan in het hele pre-coronajaar 2019.

In de provincie Antwerpen werden 1.211 leningen afgesloten voor een totaal van 16,9 miljoen euro, een kwart van het hele Vlaamse bedrag. Opvallend is dat in Antwerpen vooral lagere bedragen werden ontleend. Terwijl het gemiddelde geleende bedrag in Vlaanderen 19.000 euro bedroeg, werd er in Antwerpen gemiddeld 14.000 euro geleend per dossier.

Fiscaal voordeel

De stijging van het aantal win-winleningen is een gevolg van de uitbreiding van de formule in oktober van vorig jaar. Met de win-winlening moedigt de Vlaamse overheid particulieren aan om een achtergestelde lening te verstrekken aan bevriende zelfstandigen en kmo's, maar ook aan vzw's als sportclubs of sociaal-culturele verenigingen. Een particulier kan nu tot 75.000 lenen aan een Vlaamse kmo gedurende een looptijd van vijf tot tien jaar. Een kmo kan een bedrag tot 300.000 euro ontlenen, met een maximum van 75.000 euro per kredietgever.

“De win-winlening is een heel interessante manier om bevriende ondernemers te steunen. De ondernemer die extra cash nodig heeft, kan op die manier goedkoop lenen. Als particulier help je iemand en krijg je er ook een fiscaal voordeel voor in de plaats”, aldus minister Hilde Crevits. (gc, blg)

Inhoud ↑