PXL-Healthcare krijgt bijna 222.000 euro van Vlaams minister Hilde Crevits (CD&V) voor haar onderzoeks­infrastructuur R&D HEALLTH. Daarin gaat de opleiding mensen met rug- of nek­klachten preventief helpen, onder meer met virtual reality.

Het is de afdeling PXL-Research, binnen PXL Health­care, die de middelen krijgt van het Agentschap Innoveren en Ondernemen (VLAIO), voor haar onderzoeksinfrastructuur Research & Development Health Learning Lab using Technology of kortweg R&D HEALLTH. “We beschikken al over de innovatieve livings labs op onze campus op de Guffenslaan in Hasselt, waarin praktijkgericht en maatschappelijk onderzoek gebeurt met de focus op zorgprofessionalisering, arbeid en participatie en levenslang zorgeloos wonen”, legt directeur onderzoek Astrid Hannes uit. “Maar het aantal vragen naar onderzoek en dienstverlening vanuit de bedrijfswereld neemt erg toe en wordt almaar complexer. Bovendien kunnen we er niet altijd op ingaan door het ontbreken van de benodigde infrastructuur.”

Trainingen

“In de eerste projectperiode van drie jaar ligt de focus op zorgprofessionalisering en ergonomie in de bouw”, legt onderzoekshoofd van het PXL-Expertisecentrum Kim Daniëls uit. “In Limburg zijn er ruim 1.500 bedrijven en organisaties in de gezondheidszorg en maatschappelijke dienstverlening, goed voor ruim 51.000 jobs. In de bouwsector zijn er rond de 2.600 ondernemingen met 24.900 jobs. Hun werknemers, die zware arbeid verrichten, hebben zeker baat bij ergonomische trainingen en technologisch ondersteunende hulpmiddelen.”

Concreet gaat het om vragen als welke de beste methodieken zijn om verpleegkundigen op te leiden, bijvoorbeeld om Covid-19-patiënten te behandelen. “Maar ook hoe de werkbaarheid van bouwprofessionals kan verhoogd worden door de technologie of de fysieke belasting in specifieke werkcontexten te verbeteren”, zegt Daniëls. “Verder onderzoeken we ook hoe de arbeids­mogelijkheden en competenties van mensen na een langdurige ziekte of met een afstand tot de arbeidsmarkt aangepakt kunnen worden.”

VR-bril

“Vanuit R&D HEALLTH spelen we in op digitalisering en gezondheid”, gaat Daniëls verder. “Zo zullen we bijvoorbeeld met een VR-bril mensen in een situatie kunnen brengen die ze dagelijks meemaken of die ze kunnen tegenkomen in hun job. De technologie biedt tal van mogelijkheden op het vlak van leerontwikkelingsmethodieken en we kunnen bestuderen welke methodieken het best werken. Op die manier kunnen de mensen trainen en de juiste ergonomische houdingen aanleren.”

Dirk Jacobs