Er zijn vorig jaar in Vlaanderen in totaal 8.665 winwinleningen afgesloten  voor een bedrag van 152 miljoen euro. Het aantal leningen is in een jaar tijd meer dan verdubbeld en het bedrag is ook met de helft gestegen. Dat heeft minister van Economie Hilde Crevits woensdag in het Vlaams Parlement geantwoord op een vraag van Andries Gryffroy (N-VA). Volgens de CD&V-minister zijn er voor het eerst ook 239 Vlamingen aandeelhouder geworden bij een bevriende ondernemer via het Vriendenaandeel.

mtmBron: BELGA

Het was al langer duidelijk dat 2021 een recordjaar zou worden voor de winwinlening. Via de win-winlening wil de Vlaamse overheid particulieren aanmoedigen om een achtergestelde lening te verstrekken aan bevriende zelfstandigen en kmo’s, maar ook aan vzw’s als sportclubs of sociaal-culturele verenigingen. Sinds oktober 2020 is de werking uitgebreid en versoepeld: particulieren kunnen tot 75.000 euro lenen en kunnen - in samenspraak - de looptijd bepalen tussen 5 en 10 jaar. Begunstigden kunnen tot 300.000 euro lenen.

Volgens minister Crevits klokt het instrument af op 8.665 leningen afgesloten voor 152 miljoen euro. In 2020 stond de teller op 4.176 leningen voor een totaal van 100 miljoen euro. 

Naast de winwinlening lanceerde minister Crevits in februari 2021 een tweede instrument:  het Vriendenaandeel. Met het Vriendenaandeel kan je als particulier tot 75.000 euro investeren in een kmo door er zelf aandeelhouder van te worden. In ruil ontvangt de Vriendenaandeelhouder tot maximaal 5 jaar een fiscaal voordeel van 2,5 procent per jaar. 

Sinds de lancering zijn er volgens minister Crevits 239 Vriendenaandelen goedgekeurd voor een bedrag van 656.000 euro.  Dat aantal vindt vraagsteller Andries Gryffroy mager. Hij vraagt de minister om “een tandje bij te steken” rond het Vriendenaandeel. Minister Crevits vindt het voorlopige aantal “niet zo slecht” en meent dat het ook te vroeg is om bij te sturen. Ze gaat wel inspanningen doen om het instrument breder bekend te maken.