Met de campagne 'Ga voor een frisse start' wil Vlaams minister van Volksgezondheid Hilde Crevits rokers aansporen om te stoppen met roken. De campagne loopt in september en wil rokers een rookstoppoging aanmoedigen om te ondernemen. De campagne is vooral gericht op mannen tussen de 25 en 44 jaar, omdat de meeste rokers zich in deze categorie bevinden.

Wie wil stoppen met roken, heeft daar gemiddeld 5 tot 7 rookstoppogingen voor nodig. In 2022 had ongeveer 43 procent van de rokers de intentie om te stoppen en ondernam 27,6 procent in de richting 12 maanden ook effectief een poging daartoe. Uit onderzoek blijkt dat stoppen met hulp meer kans op slagen heeft dan zonder hulp.

Vlaams minister Hilde Crevits roept rokers op die willen stoppen op om zich niet te laten ontmoedigen na mislukte mislukte pogingen. “Het is nooit te laat om het met goede moed opnieuw te proberen”, zegt de CD&V-minister.

Er zijn verschillende methoden die een roker kunnen helpen bij het stoppen met roken: rokers kunnen op hun enige stoppen, begeleiding krijgen van een tabakoloog, hulp van een huisarts of apotheker, de methode van Allen Carr, rookstopmedicatie, Tabakstop en de elektronische sigaret met nicotine .

Met de campagne 'Ga voor een frisse start' wil de minister mensen aansporen om een ​​poging te ondernemen. Op de website frissestart.be staat een overzicht van de ondersteunde hulpmiddelen. Rokers die hulp zoeken bij hun rookstoppoging kunnen terecht voor meer informatie over de methode die het beste bij hen is.

De campagne loopt in september 2023. De campagne kwam tot stand door een samenwerking van het Departement Zorg en de partnerorganisaties Kom op tegen Kanker, Vlaamse Vereniging voor Respiratoire Gezondheidszorg en Tuberculosebestrijding, Vlaams Instituut Gezond Leven en Stichting Tegen Kanker.

jvh