Gisteren was de deadline, en het Oosthoekschooltje in De Panne en de wijkschool in Gijverinkhove haalden die niet. Ze hadden te weinig leerlingen en zouden later dit jaar definitief moeten sluiten. Even voor de middag verstuurde het kabinet van Vlaams minister Hilde Crevits (CD&V) echter verlossend nieuws.

Net zoals in het bijzonder onderwijs krijgen ook gewone basisscholen twee genadejaren. Dat besliste de Vlaamse regering gisterenvoormiddag net op de dag die cruciaal was voor het voortbestaan van een aantal scholen. In onze regio betekent die lastminutebeslissing goed nieuws voor het Oosthoekschooltje in De Panne, dat zeven leerlingen te kort had, en voor het schooltje in Gijverinkhove, dat er nog drie nodig heeft. "Uiteraard is dit positief en we grijpen die kans met beide handen", reageert Jan Candaele, directeur van het vrij onderwijs in Alveringem. "Er zijn een aantal jonge gezinnen in Gijverinkhove, maar vaak kiezen zij voor een school op weg naar hun werk. Laat ons hopen dat we toch nog nieuwe leerlingen kunnen aantrekken zodat de schooltoekomst van Gijverinkhove er opnieuw mooi uitziet. We hebben nu drie kleuters en hebben er zes nodig om het voortbestaan te verzekeren." Al een paar jaar gaat het leerlingenaantal in Gijverinkhove erop achteruit. Het schooljaar van 2015 startten er bijvoorbeeld maar twee kindjes.

Alles op alles

Het Oosthoekschooltje in de Noordzeedreef in De Panne is een afdeling van Immaculata De Panne. Daar zijn er momenteel dertien kleuters en dat zouden er twintig moeten zijn. "In juni vorig jaar voelden we de bui al hangen, maar vol enthousiasme bundelden de leerkrachten en de ouders de krachten", zegt Vincent Deconinck, voorzitter van het schoolbestuur. "Ze organiseerden een kampeerweekend en spelnamiddag, hingen banners op en deelden flyers uit. Er was overleg met de scholen in de buurt die leerlingen genoeg hadden. Er wonen maar weinig jonge gezinnen in de buurt van het Oosthoekschooltje. Dat zal de voornaamste reden zijn waarom we niet genoeg leerlingen hebben. Net toen we ons erbij hadden neergelegd, kwam er goed nieuws dat we via de media moesten vernemen. We zullen er alles aan doen om aan de vooropgestelde twintig leerlingen te geraken. Misschien moeten we nadenken over een combinatie kinderopvang met kleuteronderwijs. We zullen meteen een brief opmaken en het goede nieuws verspreiden onder de ouders en ons personeel."

Op sociale media betuigden vele mensen hun medeleven met het team achter het Oosthoekschooltje. Ook bij de buurtbewoners en de ouders is de opluchting groot dat het schooltje nog zeker een jaar blijft bestaan. De school is al sinds 1927 een vaste waarde in De Panne.

GUDRUN STEEN

Inhoud ↑