Staatssecretaris van Consumentenbescherming Eva De Bleeker (Open Vld) heeft de eventfederatie en Tele Ticket Service, de marktleider in de ticketverkoop in ons land, uitgenodigd voor een gesprek. Dat doet ze na het bericht van afgelopen zaterdag in deze krant over consumentenklachten in verband met de soms strenge voorwaarden vooraleer een ticket wordt terugbetaald. Ticketeigenaars die niet aanwezig kunnen zijn op een voorstelling die door corona verplaatst werd, dienen hiervan een bewijs voor te leggen voor er wordt teruggestort. "De evenementsector werd zwaar getroffen in de crisis. Om ze te beschermen, werd er onder meer een regeling uitgewerkt met de eventvouchers. Die regeling is echter geen vrijgeleide om de rechten van consumenten uit te hollen", stelt De Bleeker. De staatssecretaris pleit voor redelijke oplossingen. Indien die er niet komen, overweegt ze een onderzoek te laten instellen door de Economische Inspectie. (SPK)

350 miljoen euro Vlaming koopt meer bio

De Vlaming heeft in 2020 meer bioproducten gekocht dan in 2019. Dat blijkt uit een rapport van het Departement Landbouw en Visserij. De totale biobesteding groeide in Vlaanderen met 14 procent tot 350 miljoen euro. De aankoop in Vlaanderen van zulke versproducten nam toe tot 229 miljoen euro - ook een stijging met 14 procent. De afgelopen tien jaar is de aankoop ervan zelfs verdubbeld. De biobesteding aan verse voeding en dranken per Vlaming bedraagt jaarlijks 35 euro. Dat is een stijging van 12 procent. Vlaanderen telde vorig jaar 593 biologische landbouwbedrijven - 6 procent meer dan in 2019.

Nut terugbetaalde kankermedicijnen vaak onvoldoende bewezen

Een groot deel van de nieuwe geneesmiddelen tegen kanker die op de markt komen, worden door de Belgische ziekteverzekering terugbetaald zonder dat de voordelen voor de patiënten voldoende bewezen zijn. Dat zegt het Federaal Kenniscentrum voor de Gezondheidszorg (KCE). Een essentiële voorwaarde om een nieuwe behandeling te vergoeden, is dat ze het leven van de patiënt verlengt en/of de kwaliteit van leven verbetert, maar daar wringt vaak het schoentje. Uit analyse van het KCE blijkt dat er voor zes van de twaalf onderzochte kankers sprake is van een zeer lichte verbetering van de overleving. Voor de andere zes was er zelfs helemaal geen verbetering. Tegelijkertijd zijn in alle gevallen de bruto uitgaven voor de ziektekostenverzekering wel aanzienlijk gestegen. "Het evenwicht tussen 'snel op de markt brengen' en 'meerwaarde voor de patiënt' lijkt momenteel uit balans", hekelt het KCE.

Bpost betaalt ontslagen Van Avermaet half miljoen euro

Jean-Paul Van Avermaet, die in maart werd ontslagen als CEO van bpost, kreeg een half miljoen euro van het postbedrijf. Hij dreigde met een rechtszaak, waarna bpost koos voor een onderling akkoord.

Van Avermaet moet in de Verenigde Staten voor een 'grand jury' verschijnen omdat hij wordt beschuldigd van verboden prijsafspraken bij een vorige werkgever, het veiligheidsbedrijf G4S. De ex-topman riskeert er tot 10 jaar cel en een boete van 1 miljoen dollar (840.000 euro). In België is een onderzoek nog lopend.

'De Standaard' weet ook dat er nog geen consensus is in de raad van bestuur van het postbedrijf over de opvolger van Van Avermaet. Een externe saneerder die nu bij DHL aan de slag is, zou voor sommigen in aanmerking komen.

Geen celstraf meer voor vandalisme en andere kleine overtredingen

Met het nieuwe strafwetboek dat volgend jaar in werking moet treden, zullen rechters bij de laagste categorie misdrijven geen gevangenisstraf meer kunnen opleggen. Dat zegt minister van Justitie Vincent Van Quickenborne (Open Vld). Onder die categorie vallen lichte vormen van vandalisme, zoals graffiti, of bepaalde verkeersovertredingen zonder slachtoffers.

Vorige week werden nog effectieve celstraffen uitgesproken voor corona-inbreuken zoals het schenden van de avondklok. Maar ook daarop zou geen celstraf mogen staan, vindt Van Quickenborne. "Wel een geldboete, een leertraject of een werkstraf. In veel gevallen is dat veel zinvoller."

Het vrijstellen van sommige misdrijven van celstraffen ligt politiek gevoelig. In de vorige regering verzette vooral N-VA zich daartegen. Van Quickenborne wil gevangenisstraffen ook niet verhogen, behalve voor seksuele misdrijven.

VDAB controleert en sanctioneert minder

Vorig jaar zijn 17.539 dossiers overgemaakt aan de controledienst van VDAB. Dat zijn er 44 procent minder dan de 31.104 dossiers in 2019. Ook het aantal sancties, signalen en verwittigingen daalde met 37 procent. De meest voorkomende reden voor sanctionering is het niet komen opdagen op een aangetekende afspraak bij de bemiddelaar. Dat is in 6 op de 10 gevallen zo, blijkt uit cijfers die Vlaams Parlementslid Axel Ronse (N-VA) heeft opgevraagd bij minister van Werk Hilde Crevits (CD&V).

VDAB is sinds 1 januari 2016 bevoegd voor de controle en de sanctionering van werkzoekenden. De dienst spoort werkzoekenden aan om op zoek te gaan naar werk, maar die zoektocht en de afspraken met VDAB zijn niet vrijblijvend. Wanneer een werkzoekende herhaaldelijk onvoldoende inspanningen levert, kan een sanctie volgen, die kan gaan van een verwittiging tot een tijdelijke of definitieve opschorting van de uitkering.

 

Copyright © 2018 De Persgroep Publishing. Alle rechten voorbehouden