Hasselt. Stan Van Samang in Antwerpen, Lady Linn in Genk, Yevgueni in Gent… Uitgeverij Plantyn zet dit jaar enkele kleppers uit de Vlaamse muziekwereld in om leerkrachten naar haar infosessies over nieuwe schoolboeken te lokken. Door de geplande onderwijshervorming in september is er in de eerste graad van het secundair onderwijs niet alleen veel onduidelijkheid, maar ook nood aan nieuw lesmateriaal. Dat zet ook de uitgeverijen op scherp. “Voor onze infosessie in Antwerpen is er zelfs een wachtlijst”, klinkt het bij Plantyn.

Vanaf 1 september zullen alle Vlaamse secundaire scholen hun onderwijsaanbod stapsgewijs op een andere manier organiseren, te beginnen bij het eerste jaar van de eerste graad. Die leerlingen zullen 27 uur basisvorming krijgen, aangevuld met vijf differentiatie-uren. Daarin kan de leerling kiezen uit de pakketten die de school aanbiedt, zoals Latijn, Technologie of Sport. Maar is er ook ruimte voor remediëring of herhaling van de basisvakken.

Die hervorming vraagt om aangepast en nieuw lesmateriaal, en dus zetten ook de uitgeverijen hun beste beentje voor. Daardoor krijgen leerkrachten uit de eerste graad van het secundair onderwijs dit jaar nog net iets meer uitnodigingen voor allerhande infosessies. Uitgeverijen stellen er hun nieuwste schoolboeken voor, waarna de leerkrachten, al dan niet in overleg met de directie, beslissen welk materiaal het beste is om de komende jaren te gebruiken in de klas. Dergelijke infosessies worden meestal per provincie georganiseerd, en vrijwel altijd buiten de schooluren. Niet alle leerkrachten staan bijgevolg te springen om op een dinsdagavond of woensdagnamiddag naar zo'n infosessie af te zakken.

Daar heeft de Antwerpse uitgeverij Plantyn nu iets op gevonden. Na elk van de zes geplande infosessies in maart en april volgt er een optreden. De geboekte artiesten klinken alvast veelbelovend: Jef Neve (Oostende), Yevgueni (Gent), Guy Swinnen (Kortrijk), Stan Van Samang (Antwerpen), Lady Linn (Genk) en Clara Cleymans (Leuven). “Die optredens passen volledig in onze slogan 'Leer.Leef.Beleef.'”, zegt Kristel Geerts, marketing manager bij Plantyn. “In 'leer' leggen we alles uit over het lesmateriaal en de onderwijshervorming. 'Leef' staat bijvoorbeeld voor de balans tussen werk en privé. En de optredens passen helemaal in 'beleef', als een ontspanningsmoment voor leerkrachten die sowieso al een drukke agenda hebben. De artiesten zullen dan ook niet één of twee liedjes zingen, maar een uur het beste van zichzelf geven.”

De optredens zijn exclusief voor leerkrachten secundair onderwijs. En die weten het initiatief wel te smaken. “Voor de infosessie in Antwerpen (waar Stan Van Samang komt optreden, nvdr.) is er nu al een wachtlijst”, zegt Geerts.

Over de kostprijs wil Plantyn niet communiceren, maar het boekingskantoor van Van Samang bevestigt dat de uitgeverij 8.500 euro betaalde voor de Vlaamse zanger. Volgens Plantyn “is er inderdaad een bepaalde kost verbonden aan de samenwerking met artiesten, maar is het totaalconcept het belangrijkste”.

Ook andere uitgeverijen doen dit jaar een extra inspanning met het oog op de onderwijshervorming. “Wij doen dat niet met muziek, maar met bijkomende inhoudelijke sessies”, zegt Evy Van Nederkassel, marketing manager bij Van In. “We merken toch dat leerkrachten nog veel vragen hebben over die hervorming. Dat is ook de reden waarom we alle informatie gebundeld hebben op een pagina op onze website. Maar ook wij willen die infosessies natuurlijk in een fijn kader laten verlopen. Zo komt er een chef pizza's bakken en zullen er lekkere wijnen en drankjes geserveerd worden.”

Ook uitgeverij Pelckmans organiseert vanaf morgen infosessies, maar “wil focussen op de inhoud”.

Vlaams onderwijsminister Hilde Crevits (CD&V) ziet geen graten in de aanpak van de uitgeverijen: “Ik heb er alle vertrouwen in dat professionele schoolteams door marketing heen kijken en een keuze voor eigentijds lesmateriaal maken in functie van hun leerlingen, het pedagogisch project dat ze beogen en de prijs/kwaliteitsverhouding.”

Thomas JANSEN

Inhoud ↑