Het Vlaio vraagt duizenden euro aan premies terug van de vorige lockdown. Ook de Brugse koetsiers zouden dat moeten doen, maar minister Hilde Crevits (CD&V) heeft geoordeeld dat koetsiers wel aan de voorwaarden voldoen. De Antwerpse Tours Associatie reageert misnoegd.

In maart en april kende het Vlaams Agentschap voor Innoveren en Ondernemen (Vlaio) premies toe aan ondernemingen die geen zaken meer konden doen tijdens de lockdown. De betreffende premie liep soms op tot 20.000 euro en werd vooral toegekend aan zaken als kappers en restaurants. Ook bepaalde toeristische bedrijven kregen de premie. Het Vlaio vraagt in veel gevallen die premie terug omdat de zaken niet voldoen aan een van de voorwaarden: dat de onderneming de klanten in een eigen ruimte moet ontvangen.

Geen antwoord

De Brugse koetsiers moesten die premie bijvoorbeeld terugbetalen. Brugs burgemeester Dirk De fauw (CD&V) en minister voor Werk Hilde Crevits (CD&V) bereikten daarover een akkoord. De koets wordt gezien als hun winkel en dus voldoen ze volgens Crevits wél aan de voorwaarde dat ze klanten in hun fysieke locatie ontvangen. Dat geldt ook voor busjes en bootjes.

Andere Antwerpse touraanbieders, en veel anderen in Vlaanderen, moeten die premie nog steeds terugbetalen. “We zijn echt boos”, laat Vincent Hellemans verstaan, zaakvoerder van City Golf Tours en medebezieler van de Antwerpse Tours Associatie. “Wij zijn al lang bezig met de minister om een oplossing te vragen. En we krijgen geen antwoord. Maar voor de Brugse koetsiers kan het dossier op acht dagen helemaal omgegooid worden. Zij werken met open koetsen. Wat is dan het verschil met pakweg een fiets? Dit beleid houdt geen steek.” (anro)

 

Copyright © 2018 Mediahuis. Alle rechten voorbehouden