UGent bouwt op het Eiland in Zwijnaarde een nieuw testcentrum voor de farmaceutische sector. Dat maakt deel uit van een groot relanceplan voor onderzoeksinfrastructuur.

Het nieuwe centrum, dat eind 2024 operationeel moet zijn, zal 3.300 m 2 aan laboratoria, testruimtes en kantoren bevatten. Paradepaardje van het centrum wordt een lab dat toelaat om een grote reeks van experimenten tegelijk uit te voeren. Dat laat toe om geneesmiddelen sneller te produceren

“In Vlaanderen zijn we sterk in het ontwikkelen van nieuwe medicijnen en klinische testen”, zegt Wouter De Soete, manager van het expertisecentrum CESPE aan de UGent. “Maar qua productie-innovaties lopen we wat achterop.”

“Het wordt steeds complexer om een nieuw medicijn te produceren. Vroeger werden veel geneesmiddelen gemaakt met grote tanks, maar die tijd is voorbij. Bovendien gaan we naar een toekomst van gepersonaliseerde geneeskunde: de pilletjes van morgen zullen worden afgestemd op de patiënt. Daar zijn nieuwe technologieën voor nodig en die zullen we onderzoeken in het nieuwe centrum, in samenwerking met de industrie.”

Jobcreatie

Het centrum past in een plan waarbij Vlaams minister Hilde Crevits (CD&V) 120 miljoen euro investeert in nieuwe onderzoeksinfrastructuur in Vlaanderen. In totaal gaat het over 23 projecten van de Vlaamse universiteiten. Volgens De Soete wordt het centrum in Zwijnaarde alvast een game changer voor de farmaceutische industrie in Vlaanderen, die bovendien voor heel wat jobs zal zorgen.

“Het zuiden van Gent, met naast het Eiland en de UGent-campus Ardoyen in Zwijnaarde ook het UZ, wordt nog meer een biotech-hotspot”, besluit hij.

De precieze locatie van het centrum moet nog worden bepaald.

Max Dedulle

Copyright © 2018 Mediahuis. Alle rechten voorbehouden