BRUSSEL De herfstvaccinatiecampagne tegen het coronavirus is van start gegaan in het hele land. De komende weken zullen weer duizenden prikken worden gezet om de bescherming tegen het coronavirus een boost te geven. De vaccinatie is niet verplicht.

In Vlaanderen zijn een tachtigtal vaccinatiecentra klaar om de nodige herfstboosters te zetten. Dat gebeurt met vaccins van Pfizer en Moderna die zijn aangepast aan de omikronvariant van het coronavirus.

Bij de start van de campagne zijn er voor Vlaanderen 1,3 miljoen aangepaste vaccins beschikbaar. De volgende weken komen er nog nieuwe leveringen. Er zijn intussen ruim 1,6 miljoen mensen uitgenodigd. Deze week zijn er bijna 340.000 bevestigde prikken met het aangepaste vaccin.

EERST PRIORITAIRE GROEPEN

De nieuwe inenting is niet verplicht, maar wordt wel aanbevolen voor mensen met een verzwakte immuniteit en diegenen met wie zij samenwonen, 65-plussers en zorgverstrekkers. De prioritaire groepen worden als eerste uitgenodigd. Ook de rest van de volwassen bevolking zal een uitnodiging ontvangen. Het is de bedoeling dat iedereen die dat wil, tegen eind oktober de kans heeft gehad om een herfstbooster te krijgen.

Net zoals bij de huisarts of in het ziekenhuis, is het ook in het vaccinatiecentrum nog altijd verplicht om een mondmasker te dragen, zegt Lien Thoelen, woordvoerster van het Agentschap Zorg en Gezondheid.

ENKEL PFIZER IN BRUSSEL

Alles samen gaat het om ongeveer 4,5 miljoen burgers die de kans krijgen voor begin november gevaccineerd te worden. Er kunnen tot 800.000 prikken per week worden toegediend in Vlaanderen. Eind oktober wordt geëvalueerd of we kunnen overgaan naar een capaciteit van 400.000 prikken per week, zegt Vlaams minister van Volksgezondheid Hilde Crevits (cd&v).

Ook in Brussel en Wallonië start de herfstvaccinatiecampagne. In Brussel kunnen alle 50-plussers die een uitnodiging kregen zich laten vaccineren op afspraak. Vanaf 1 oktober kunnen alle 18-plussers die het willen zonder afspraak een nieuw boostervaccin laten zetten. De vaccinaties, met het aangepaste Pfizer-vaccin, vinden plaats in de vier vaccinatiecentra Sint-Pieters-Woluwe, Molenbeek, Vorst en Pacheco, via mobiele teams en in de lokale vaccinatiepunten bij de apothekers.