Vanaf volgend schooljaar kunnen veertienjarigen die willen leren op school én op de werkvloer, het zogenaamde duaal leren, een week stage lopen bij een bedrijf. Scholen zijn vrij om zo'n snuffelstage aan te bieden.

Duaal leren is: je diploma behalen door de handen uit de mouwen te steken op de werkvloer in een bedrijf. Het is een volwaardig secundair onderwijssysteem binnen het voltijds onderwijs (tso, bso en buso) en deeltijds onderwijs dat naast het klassieke systeem bestaat en kan vanaf vijftien jaar. Om jongeren hiervan te laten 'proeven' kunnen ze vanaf volgend schooljaar een week stage lopen bij een bedrijf.

Scholen kunnen die stage vrijwillig aanbieden aan jongeren die veertien jaar oud zijn en een duale studierichting volgen, zoals onderhoudsmechanica, lassen, brood- en banketbakkerij. Vanaf 2018-2018 gaat het om 55 studierichtingen. De snuffelstage of bedrijfsstage kan zowel tijdens de schooluren als in de schoolvakanties worden gevolgd.

Onderwijsminister Hilde Crevits (CD&V) en minister van Werk Philippe Muyters (N-VA) haalden de mosterd in Duitstalig België, waar het initiatief al bestaat als 'Schnupperwoche'. "Zulke stages kunnen een drempelverlagend effect hebben voor technologische beroepen", klinkt het bij Crevits.

(IVDE)

Inhoud ↑