Het beroep van verhuizer is een heus knelpuntberoep geworden. Dat wordt bevestigd door de VDAB en door de Belgische Kamer der Verhuizers. Bij Verhuizingen Meys ondervindt men dit probleem aan de lijve.

Zaakvoerder Erik Meys zit in zak en as. “Wij zijn al maanden op zoek naar drie verhuizers met rijbewijs C om twee van onze chauffeurs te vervangen. De ene chauffeur is met pensioen gegaan en de andere vertrekt aan het einde van deze maand”, legt Meys uit.

“In heb al meer dan veertien kandidaat-chauffeurs gezien, mensen van alle nationaliteiten. Maar niemand ziet het zitten om heel de dag met meubelen te sjouwen. Het chauffeur-zijn is bij ons eigenlijk maar bijzaak. Ik ben absoluut niet kieskeurig, maar ik verwacht van de kandidaten wel dat ze Nederlands spreken en begrijpen. Dat is zeer belangrijk als je met al die toestellen en dat materiaal in de weer bent”, gaat Meys verder.

“Een chauffeur moet mee verhuizen. We kunnen hem niet uren laten stilzitten. Maar velen willen dat dus niet doen. Ik las enkele weken geleden in de krant dat niet-Belgen worden achteruitgesteld als het gaat om het vinden van een job. Ik zie dat zo toch niet hoor. Wie aan de voorwaarden voldoet, kan hier meteen aan de slag. Ik heb mensen uit Albanië en Griekenland”, zegt Erik.

“Nu is het wel zo dat je flexibel moet zijn. Je weet 's ochtends wanneer je begint, maar je weet nooit wanneer je 's avonds klaar bent. Daar kunnen wij niet veel aan doen. Het werk moet klaar zijn. Voor jongeren of mensen met een gezin is dat niet altijd evident, dat besef ik. Ik heb een alleenstaande vader in dienst. Nu kunnen we hier en daar wel iets proberen te regelen, maar dat gaat natuurlijk niet altijd”, vervolgt hij.

Verhuizingen Meys heeft op dit ogenblik twee vrachtwagens in gebruik. “Maar als er geen nieuwe chauffeur bijkomt, dan blijft er één stilstaan. Ik zou nochtans graag een derde aankopen, want er is werk genoeg.”

Verhuizingen Meys is een bekende zaak in en om Brasschaat. De familiezaak bestaat intussen 76 jaar.

Kamer der Verhuizers

Koen Vangoidsenhoven van de Belgische Kamer der Verhuizers bevestigt het verhaal van Erik Meys. “Wij hebben een opleidingscentrum opgericht en zijn bij Vlaams minister Hilde Crevits (CD&V) gaan aankloppen in de hoop dat zij langdurig werklozen kan sensibiliseren. Door corona zitten er toch heel wat mensen thuis”, legt Vangoidsenhoven uit.

Dezelfde geluiden horen we bij VDAB. “Het imago van een fysiek zwaar beroep blijft bestaan, ook al zijn er heel wat hulpmiddelen zoals verhuisliften, rolplaten en steekkarren”, zegt Joke Van Bommel van VDAB.

“Eind april van dit jaar ontvingen we 132 vacatures en er waren al 47 openstaande vacatures. Maar dit zijn enkel de vacatures die rechtstreeks aan VDAB gemeld worden, exclusief uitzendarbeid. De cijfers geven in ieder geval maar voor een deel zicht op de reële vraag. Het beroep van verhuizer is in ieder geval wel een knelpuntberoep”, voegt Joke Van Bommel er nog aan toe.

Jan Brys

Copyright © 2018 Mediahuis. Alle rechten voorbehouden