Vier van de zes Vlaamse parlementsleden van CD&V zijn geen kandidaat meer bij de komende verkiezingen. Meest bekende onder hen is oud-TV-presentator Johan Verstreken (55) uit Oostende. Ook Jan Durnez (Ieper), Griet Coppé (Roeselare) en Sabine de Bethune (Kortrijk) staan niet meer op de lijst. Burgemeester Bart Dochy van Ledegem en Martine Fournier uit Menen gaan er wél opnieuw voor, op de plaatsen 2 en 3 na superlijsttrekker Hilde Crevits. Op de vierde plaats komt Loes Vandromme, schepen in Poperinge, en op 5 burgemeester Kurt Vanryckeghem van Waregem, die in 2014 op het laatste nippertje net niet verkozen was. Plaats 6 is voor schepen Bart Plasschaert uit Oostende. Lijstduwer is Felix De Clerck, zoon van Stefaan De Clerck en recent van Zwevegem verhuisd naar Kortrijk.

Als Hilde Crevits opnieuw minister wordt, dan gaat Brecht Warnez als totaal nieuw gezicht naar het Vlaams parlement, want hij staat eerste opvolger. Brecht (30) is doctor-assistent in het bestuursrecht aan de universiteit van Gent en schepen in Wingene. Tweede opvolger is Katrien Desomer uit Ieper.

De Kamerlijst voor CD&V is minder verrassend : de vier uittredende volksvertegenwoordigers staan opnieuw bovenaan de lijst : Hendrik Bogaert (Jabbeke), Nathalie Muylle (Roeselare), Franky Demon (Brugge) en Roel Deseyn (Kortrijk), die vorige keer op plaats 3, moet zich nu tevreden stellen met de minder zekere plaats 4. Op 5 vinden we nieuwkomer Lies Dezeure, fractieleider voor CD&V in de gemeenteraad van Veurne. Ook de lijstduwer is totaal nieuw : Frederiek Vermeulen, voorzitter van de afdeling Ichtegem en daar ook fractieleider in de oppositie.

Net als de vorige keer is Bercy Slegers uit Wervik eerste opvolger, en de tweede opvolger is een nieuwe naam in de nationale politiek : Kevin Defieuw uit Gullegem, die schepen is in Wevelgem. (JRE)

Inhoud ↑