De vrije basisschool Sint-Augustinus in Stasegem verbouwt komende zomer vier van haar zes kleuterklassen. Toch geraakt het plaatsgebrek daarmee niet opgelost. “Er is nog steeds een leerlingenstop.”

Niet alleen de stedelijke basisschool in Stasegem breidt uit, ook het vrij onderwijs heeft plannen. Basisschool Sint-Augustinus kreeg van minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V) 73.000 euro toegewezen. “Daarmee kunnen we vier van de zes kleuterklassen vernieuwen”, zegt schooldirectrice Nancy Herman, die er meteen bij vertelt dat de verbouwingen meer dan nodig zijn. “Die klassen dateren uit de jaren zestig. Ik heb er zelf nog les gevolgd”, lacht Herman. “De renovatie gebeurt zeer grondig. Alles gaat eruit en de gang wordt deel van de klassen. Voorts komen er een nieuw vloer, nieuwe plafonds, ...”

De school legt zelf ongeveer 30.000 euro op tafel voor de renovatie. De werken moeten komende zomer uitgevoerd worden, zodat de kleuters in september het schooljaar in hun vernieuwde klassen kunnen starten. De andere ingang naar de klasjes komt ter hoogte van de speelplaats. Daar wordt ook een afdak geplaatst voor wachtende ouders.

Toch is de vernieuwing niet de ultieme oplossing voor de school, die al enkele jaren kampt met een fors plaatsgebrek. “We hanteren zelfs een leerlingenstop. Per geboortejaar of leerjaar kunnen er zich maximum 38 leerlingen inschrijven. Daardoor hebben we al kindjes moeten weigeren. Dat vinden we heel jammer, maar we kunnen gewoonweg niet anders. Het moet voor iedereen aangenaam blijven”, zegt Herman.

De oplossing ligt nochtans voor de hand. “We wachten al tien jaar op subsidies om het klooster om te bouwen tot een deel van de school. De plannen zijn er, maar de centen niet. Voor zulke grote projecten is het altijd lang wachten op geld, daarom proberen we tweejaarlijks via kleinere projecten zoals deze renovatie subsidies binnen te halen.”

De school telt 334 leerlingen, tegen eind dit jaar zullen dat er 350 zijn. Dat er te weinig plaats is, komt doordat er zich de jongste tijd veel nieuwe gezinnen in Stasegem hebben gevestigd. Door een stedenbouwkundige wijziging is de grond tussen het centrum van Stasegem en het kanaal omgevormd tot verkavelingsgrond waardoor er heel wat nieuwe wijken zijn bijgekomen. Aangezien die scholen allemaal vlakbij het centrum van Stasegem liggen, trekken de kinderen van die nieuwe inwoners allemaal naar de twee basisscholen.

Karen Verhulst

Inhoud ↑