Er is een nieuw ondersteuningsfonds voor de visserij. OVIS zal projecten voor een vernieuwende visserij beoordelen en financieren. Reders, bedrijven, onderzoeksinstellingen en belangenorganisaties zullen voorstellen kunnen indienen, de beste projecten krijgen financiering.

OVIS staat voor Ondersteuningsfonds voor Visserij in Transitie en werd eigenlijk in 2017 al opgericht. De start werd uitgesteld omdat Europa rond de financiering nog goedkeuring moest geven. De provinciale, Vlaamse en federale overheid werken samen en maken ook het beleid van OVIS.

“De Vlaamse visserij kampt met heel wat problemen zoals steeds kleiner wordende visgronden, de Brexit, instroom van nieuwe krachten en duurdere brandstofprijzen”, zegt coördinator Frederik Deconinck. “De sector heeft nood aan nieuwe inzichten, oplossingen en methodes om de transitie te maken naar duurzame en lokaal verankerde visserijketen met een langetermijnvisie voor werknemer en -gever.”

De financiering van OVIS, elk jaar 2,4 miljoen euro, komt van de door de vissers betaalde bedrijfsvoorheffing. OVIS mag met dat geld een beetje sinterklaas spelen voor de sector, maar doet dat niet zomaar.

Strikte controle

“Ze zullen vooral zelf geen projecten opzetten maar een oproep doen naar de sector, voorstellen beoordelen en de beste projecten krijgen financiering. Daar zal ook een strikte controle op gebeuren”, zegt Vlaams minister voor Visserij Hilde Crevits (CD&V).

Doelgroep van OVIS zijn reders, bedrijven, onderzoeksinstellingen en belangenorganisaties. Een eerste oproep naar projecten werd algemeen gehouden met als thema Koers richting energie-efficiëntie en algemene innovatie in de visserij.

Fossiele brandstoffen

“Door de actualiteit, met hoge brandstofprijzen voor de reders, hebben we een voorkeur voor projecten die een reductie van fossiele brandstoffen teweegbrengen. Geïnteresseerden hebben een maand om projecten in te dienen en nog dit jaar willen we de fondsen toewijzen.”

Reder Bruno Decordier, eigenaar van vier Zeebrugse vaartuigen, ziet mogelijkheden. “We willen zo energiezuinig mogelijk vissen met een zo laag mogelijk verbruik van brandstof. Ik voer gesprekken met een firma om een analyse van het schip te doen zodat het zo gestroomlijnd mogelijk door het water gaat.”

“Trekkracht, toerental en snelheid worden op elkaar afgestemd om zo efficiënt mogelijk te vissen. Dat wil ik doen voor elk van mijn vaartuigen. OVIS zal het verschil maken voor de sector en naar het milieu toe.”

Edwin Fontaine