OOSTENDE/BREDENE - Mei = algenmaand: onder die noemer opende Vlaams minister van Voeding en Innovatie Hilde Crevits (CD&V) zaterdag de allereerste algenmaand met de bedoeling dat we ze als consument meer gaan gebruiken. De minister proefde er verschillende gerechten, waar algen in verwerkt zitten en die werden gesmaakt. “Je proeft vis, maar die zit er eigenlijk niet in.”

De minister opende zaterdagmorgen in het InnovOcean-gebouw in Oostende de algenmaand, samen met onderzoekers van het Instituut voor Landbouw-, Visserij- en voedingsonderzoek (ILVO), Flanders’Food, de Radius-Thomas More Hogeschool, Universiteit Gent en Innolab.

Nieuwe grondstof

Algen zijn een relatief nieuwe grondstof, maar de toekomst oogt veelbelovend. Algen kunnen immers een belangrijk onderdeel vormen van de voedselvoorziening, want ze bieden voedselzekerheid voor de hele wereld.

De minister kreeg in Oostende enkele gerechten voorgeschoteld waarin algen verwerkt zitten. Zo mocht ze een hap nemen van Vegan Paella basis met Tetraselmis chuii, een groen algengeslacht gekenmerkt door zijn intens groene gekleurde chloroplast. “Heel lekker”, zei de minister. “Er is geen vis in verwerkt, maar toch proef je die. Dat we meer moeten inzetten op plantaardige eiwitten is duidelijk, want je kan er wel degelijk alle kanten mee uit.”

Door mei als algenmaand voor te stellen wil de minister het gebruik van algen stimuleren. Vorig jaar werd wereldwijd 35 miljoen ton algenbiomassa geproduceerd, waarvan nauwelijks 0,3 miljoen ton in Europa. Er is dus nog wel wat werk aan de winkel in Europa.

Fantastische product

Wereldwijd bestaan er maar liefst 10.000 soorten wieren en algen. Voor enkele honderden soorten heeft de wetenschap ondertussen een goed beeld van de interessante eigenschappen voor allerlei toepassingen.

“Algen zijn de toekomst”, zegt de Bredense chef Donald Deschagt, die al jaren zeewier in zijn producten verwerkt. “Algen zijn supergezond. Ze vervangen grotendeels het zout in producten. Ik leerde het tien jaar geleden kennen dankzij een marinebioloog die me zei dat algen de toekomst zijn. Mijn hele keuken draait vandaag rond zeewier. Het is een fantastisch product om mee te werken en het is bovendien nog lekker ook.” (JRO)