Om de werkdruk in woonzorgcentra te verlichten, wil de Vlaamse overheid jobstudenten inschakelen: minister van Welzijn Hilde Crevits (CD&V) gaat per woonzorgcentrum één jobstudent tot 11 weken lang financieren.

Twee coronajaren laten zich voelen in de woonzorgcentra: de werkdruk blijft hoog en de personeelsuitval is groot. Jobstudenten zouden ondersteuning kunnen bieden, maar daarvoor moeten de voorzieningen zich beroepen op eigen middelen. Vlaams minister van Welzijn Hilde Crevits (CD&V) komt daar nu aan tegemoet: voor de periode van 1 januari tot en met 30 september van dit jaar financiert Vlaanderen gemiddeld 1 jobstudent voor een periode tot 11 weken per woonzorgcentrum, of 11 jobstudenten die telkens een week logistieke taken op zich nemen. De minister voorziet daarvoor een vergoeding van 17,18 euro per uur.

Voor het eerste kwartaal van dit jaar komt er ook opnieuw een compensatie van de lagere kamerbezetting in de woonzorgcentra. Tijdens de coronacrisis daalde die bezetting van 95,2% naar een magere 88,1%, begin 2022 bedroeg ze opnieuw 93,2%. Omdat woonzorgcentra deels vergoed worden per bewoner en per verblijfsdag, heeft een lagere bezetting invloed op hun inkomsten. Net zoals sinds de start van de pandemie zal dat nu voor het eerste kwartaal gecompenseerd worden. ''Zo komt de kwaliteit van de verzorging niet in het gedrang"", aldus minister Crevits. ''We zien nu dat de besmettingen gelukkig blijven dalen, maar omwille van de hoge kwetsbaarheid van de bewoners moeten we uiteraard waakzaam blijven."" De compensatie kan oplopen tot 7,3 miljoen euro, de voorbije twee jaar werd al meer dan 244 miljoen euro aan compensaties uitbetaald. (CMA/FME)

CELIEN MOORS