De Vlaamse regering besloot vrijdag 120 miljoen euro te investeren in nieuwe onderzoeksinfrastructuur. Daarvan gaat 7,5 miljoen euro naar de UHasselt in Diepenbeek en Energyville in Genk.

Vlaams minister van Innovatie Hilde Crevits (CD&V) investeert 120 miljoen euro extra in labo's, onderzoekscentra, testomgevingen en andere onderzoeksapparatuur over heel Vlaanderen. “We beseffen te weinig hoeveel baanbrekende innovaties of onderzoeken er onder onze neus plaatsvinden”, aldus minister Crevits.

De Universiteit Hasselt kan rekenen op 4,56 miljoen euro voor drie verschillende projecten. Die Vlaamse subsidie dekt 75 procent van de totale investeringskost.

Groene waterstof

Zo zal er een 'Green Hydrogen Lab' op de campus in Diepenbeek worden gebouwd, waar chemici, fysici en ingenieurs van de UHasselt zullen samenwerken om op een CO 2-neutrale manier waterstof te maken en te benutten.

“Om onze energietransitie te verduurzamen is waterstof essentieel. Vandaag wordt het grootste deel van de waterstof nog steeds uit aardgas gemaakt. Maar fossiele brandstoffen raken uitgeput en tijdens dit chemisch proces komt veel CO 2 vrij”, legt initiatiefneemster professor dr. Marlies Van Bael uit.

Om van die grijze waterstof, groene waterstof te maken, kan je aardgas vervangen door water. “Via hernieuwbare energie, die je met zonlicht kan produceren, kan je via elektrolyse op een duurzame manier water splitsen in waterstof en zuurstof. Zo krijg je groene waterstof. Wij gaan op zoek naar het ideale materiaal dat tijdens dit elektrolyseproces het water efficiënt kan splitsen en materiaal dat de juiste hoeveelheid energie uit het zonlicht haalt voor dit splitsingsproces. Daarnaast onderzoeken we hoe we groene waterstof kunnen laten reageren met CO 2 om tot nieuwe chemische bouwstenen of energiedragers te komen voor de industrie.”

Het Instituut voor Materiaalonderzoek (IMO) kan via dit lab de materialen op een grotere schaal produceren en valideren in de omstandigheden die de industrie vandaag vraagt. “Dat maakt dat ons onderzoek straks sneller door de industrie kan worden opgepikt”, aldus professor Van Bael. (migi)

Inhoud ↑